Suna Erden

Son zamanlarda artış gösteren iş kazalarının önüne geçmek için alınan birçok önlem alınması planlanırken, iş güvenliği açısından kötü puan alan şirketlerin devlet ihalelerinde şansı daha az olacak 

Son zamanlarda artış gösteren ve acı ölümlere neden olan iş kazalarının önüne geçmek için bir dizi önlem alan yetkililer, iş sağlığı ve güvenliği ihlallerine karşı verilecek cezaların yükseltilmesi, iş kazası sigorta priminin artırılması, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı yetiştirilmesi konusundan ciddi adımlar atıyor. İş sağlığı ve güvenliği konusunda birçok bakanlık ve birimin ortak hareket edip denetimin artırılması hedeflenirken, şirketlerin iş güvenliğini almalarını sağlamak için devlet ihalelerine iş sağlığı ve güvenliği kriteri getiriliyor. 

Geçmiş faaliyetlerinde iş güvenliği ihlali olan şirketlere eksin puan verilerek ihale masasında bu durum aleyhine değerlendirilecek. İş güvenliğini sağlayan ve sicili iyi olan şirketler ise ihalelerde daha şanslı olacak. Aldıkları önlemlerle iş sağlığı ve güvenliği ihlallerini an aza indirmeyi hedefleyen yetkililer, bu konuda yasal çalışmalar da yapıyor. Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, iş kazalarının önlenmesi için ciddi adımlar attıklarını ve atmaya devam edeceklerini söyledi. 

YILDA 280 İŞ KAZASI OLUYOR 

Bakan Gürpınar,2014 yılı içerisinde meydana gelen iş kazalarında 13 tanesi ile ilgili soruşturmanın tamamlandığını, dosyasının başsavcılığa gönderildiğini,2015 yılı içerisinde meydana gelen iş kazaları ile ilgili de 2 dosyasının savcılığa gönderildiğini söyledi. 

Savcılığı gönderilen dosyalardan iki tanesinde sonuca varıldığını kaydeden Gürpınar, iş kazalarının en önemli konuların başında geldiğini ifade ederek,2015 yılında genel iş kazası sayısında artış olmasa da ölümlü kaza oranında artış olduğunu dile getirdi. Son 10 yılda her yıl 280 ile 250 arasında değişen sayıda iş kazası olduğunu, bir kısmının basit kazalar, bir kısmının ciddi yaralanmayla sonuçlanan kazalar bir kısmının ise ölüme neticelenen kazalar olduğunu vurguladı. 

HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR 

İş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için çok yönlü tedbir alınmasının şart olduğunu, ısrarlı bir şekilde alınan tedbirlerin uygulanması gerektiğini kaydeden Gürpınar, bir ay veya 5 ayda sonuç alınacak bir konu olmadığını, yıllar içerisinde istenilen seviyeye gelineceğini söyledi. Gürpınar,iş güvenliğinin sağlanması için devlete, denetim mekanizmalarına, işverene ve işçiye görev düştüğünü ifade etti. 

Gürpınar, devletin üstüne düşeni yapıp gerekli denetimi yapması gerektiğini, işverenin işçinin güvenliğini sağlayacak önlemleri alması, işçinin ise güvenlik önlemlerine uyup hem kendini hem de çalışma arkadaşını riske sokacak davranışlardan kaçınması gerektiğini vurguladı. 

TÜM BİRİMLERLE ORTAK HAREKET 

Bakan Gürpınar, en fazla ölümlü ve ciddi yaralanmaların inşaat sektöründe görüldüğünü belirterek, bu alanda ciddi önlemler aldıklarını açıkladı. Gürpınar, İnşaat Mühendisleri Odası ile Lefkoşa Türk Belediyesi arasında Kadri Fellahoğlu döneminde varılan anlaşma uyarınca Yapı Denetim Sisteminin oluşturulması ve bu denetimlerin belediyeler ile inşaat mühendisleri tarafından yapılmasının öngörüldüğünü ifade ederek, bu sistemin diğer bölgelerde de uygulanması ve yazılı bir prosedür hazırlanması amacıyla girişim başlattıklarını söyledi. 

Gürpınar, İçişleri Bakanlığı, Kıbrıs Türk Mimarlar ve Mühendisler Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Elektrik Mühendisleri, Makine Mühendisleri Odası, İnşaat Müteahhitleri Birliği, İnşaat Taşeronları Birliği ve Belediyelerin ortak çalışmasını öngören Yapı Denetim Sistemi’nin yasallaşması için çaba gösterdiklerini vurguladı. Gürpınar, “Amacımız inşaatın başladığı ilk andan bitene kadar sistemli bir şekilde diğer yetkililerle ortak denetim sağlanmasıdır” dedi. 

KARNESİ KÖTÜ OLAN İHALEYİ ALAMAYABİLİR 

Gürpınar, devlet ihale sistemine iş sağlığı ve güvenliğinin dahil edilmesini öngördüklerini ifade etti. 

Gürpınar, ihale şartnamelerine iş sağlığı ve güvenliği konuları ile ilgili kuralların açık ve net olarak eklenmesi, ihale şartnamelerinde firma yeterliliği için iş sağlığı ve güvenliği sicilinin değerlendirme kriterlerine eklenmesi, ihale şartnamelerine iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının dâhil edilmesini öngördüklerini ifade etti. Gürpınar, “Şirketlerin geçmiş faaliyetlerine bakılarak puanlama yapılır. Bu puanlamaya iş sağlığı ve güvenliği de dahil edilecek. Sicili kötü olan şirketler eski puan, iyi olan şirketler ise artı puan alacak. Şirketlerin iş güvenliği ile ilgili puanı ihalelerde değerlendirmeye alınacak. 

Artı puan şirket lehine, eski puan ise aleyhine değerlendirilecek” dedi. Gürpınar, öte yandan iş yerlerinden risk değerlendirmesi yapacak, iş güvenliği ile ilgili alınan önlemleri belirli periyotlarla gözden geçirecek, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının yetiştirilmesi için kurslar düzenlendiğini, şuanda 85 kişinin eğitim gördüğünü söyledi. 

CEZALARIN ARTIRILMASI GÜNDEMDE 

İş sağlığı ve güvenliği konusunda farkındalığın artırılması için de çalışmalar yaptıklarını kaydeden Gürpınar, meslek örgütlerine, okullara yönelik eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapılması, ilkokullarda iş sağlığı ve güvenliği konulu animasyonlu eğitim ve ortaokul, liselere yönelik eğitim çalışmaları yapıldığını söyledi. Gürpınar,190 İnşaat taşeronunu eğitimden geçirildiğini, İskele bölgesindeki belediye çalışanlarına eğitim verildiğini söyledi. 

Kamuoyuna yönelik bilinçlendirme çalışmaları da yapıldığını kaydeden Gürpınar, iş sağlığı ve güvenliği konulu spot yarışması düzenlediklerini ve yarışmada birinci gelen spotların televizyonlarda gösterildiğini ifade etti. İş kazalarında hata, kusur ve ihmali bulunanlara verilecek cezaların artırılmasına yönelik yasal düzenleme yapılması gerektiğini kaydeden Gürpınar, yasal düzenleme ile ilgili tasarının tamamlanma aşamasında olduğunu vurguladı. 

ÖDENECEK PRİM ÇOĞALACAK 

Gürpınar, iş kazası sigorta primlerinin artırılmasına yönelik ise ölümle sonuçlanan iş kazalarının veya 5 günden fazla iş göremezliğe yol açan iş kazalarının meydana geldiği işyerlerinde ödenecek iş kazası sigorta primlerinin artırılmasına yönelik tasarının meclise sunulduğunu ve tatil dönemi başlamadan önce yasalaşmasının beklendiğini söyledi.