Yılmaz Yakar

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, garantör ülke olarak  Türkiye’nin, adanın ortak sahibi olan iki halkın kurucu iradesini esas alan, müzakere edilmiş bir siyasi çözüme önümüzdeki bir yıl içerisinde ulaşılabilmesini samimiyetle beklemekte olduğunu kaydetti.

Yıldırım, Kıbrıs konusunun çözümünün bölgede güvenlik, istikrar, işbirliği ve refaha da ciddi katkı sağlayacağını, çözümün ardından  Kıbrıs adasının gerçek potansiyelinin ortaya çıkacağını, yer altı ve yer üstü zenginliklerinin ortak  değerlendirilmesi imkanına kavuşulacağını ifade etti.

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile düzenldikleri ortak basın toplantısında, Kıbrıs Türk kardeşleriyle  gönülbirliği içerisinde sürdürdükleri haklı mücadelede elde edilen kazanımları daha da ileri götürecek güçte ve kararlılıkta olduklarını kaydetti.

Yıldırım,  artık uluslararası toplumun da hak verdiği üzere, Kıbrıs Türk tarafının müzakere sürecinin başından bu yana iyi niyet ve kararlılık gösterdiğini, adil, eşit ve kalıcı çözüme ulaşılabilmesi için her zaman inisiyatif  alan taraf olduğunu kaydetti.

Yıldırım, yürütülen müzakere görüşmelerinin yalnızca 6 konu başlığından ibaret olmadığını, kalıcı çözümün, eşit ortaklık anlayışıyla müşterek geleceğe olan inançla mümkün hale gelebileceğini söyledi.

Başbakan Yıldırım, “Bu nedenle samimi olarak sonuca ulaşmak, tarafların birbirlerini gelecekteki ortakları olarak görmeleri, birlikte yan yana yaşamaya ve birbirilerinin haklarına azami ölçüde riayet etmelerine bağlı olduğu unutulmamalıdır” dedi.

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım,  yarım asrı aşan sorunun BM Genel Sekreterliği’nin iyi niyet çalışmaları çerçevesinde devam ettiğini hatırlatarak, Türk tarafının, uluslararası camianın daha fazla  oyalanmaması konusunda beklentilerinin had safhaya ulaştığını  kaydetti.

“TÜRKİYE’DE NE VARSA KKTC’DE DE OLACAK”

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Binalı Yıldırım, Türkiye’de 65’inci hükümetin güvenoyu almasının ardından Başbakan olarak  ilk ziyareti KKTC’ye gerçekleştiriyor olmaktan  büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Yıldırım, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile gerçekleştirdikleri görüşmede, Türkiye ile KKTC arasındaki yakın işbirliği konularını ve geleceğe yönelik projeleri ele aldıklarını belirterek, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile sürdürülmekte olan müzakereler hakkında güncel bilgileri ve güncel durumu Cumhurbaşkanı Akıncı’dan öğrenme fırsatı bulduğunu söyledi.

Binali Yıldırım Türkiye’nin bugüne kadar KKTC ile ilişkilerinde benimsediği prensibin “Türkiye’de ne varsa KKTC’de de aynısı olacak” şeklinde olduğunu kaydederek,  bu amaca yönelik altyapı, üst yapı ve diğe bütün alanlarda Türkiye’nin imkan ve kabiliyetlerinin aynı şekilde KKTC’de de var olması için gereken her türlü çalışmayı bugüne kadar olduğu gibi  bundan sonra da yapmaya devam edeceklerini söyledi.

“HER ŞART ALTINDA KIBRIS TÜRKÜ’NÜN YANINDAYIZ”

Yıldırım, Türkiye’nin her şart altında  Kıbrıs Türkü’nün yanında olacağını vurguladı.

Binali Yıldırım,  güvenlik konularındaki desteklerinin kararlılıkla devam edeceğini adada huzur ve istikrarın yerleşmesi refahın artırılması yönündeki kararlı çalışmalara hız vererek devam edeceklerini belirtti.

Türkiye’nin dün olduğu gibi, bugün ve yarın da, Kıbrıs Türk halkının hakkı hukuku ve selametinin sağlanması yönünde ahdi ve tarihi sorumlulukları yerine getirmeye devem edeceğini sözlerine ekledi.