Suna ERDEN 

İskele’ye bağlı Kalecik köyünde ormanlık arazi ve tepe yol yapım çalışmaları için tahrip edildi. Yol malzemesi sağlamak için oyulan tepe dümdüz edilirken arazi içerisinde bulunan başta ardıç ağaçları ve diğer ağaçlar da yok oldu.

Star Kıbrıs’a konuşan ÇEKOVA ve Çevre Koruma Dairesi üyesi Abdülkerim Karamanoğlu, tepe ve ağaçların yok edildiğini ve yasalara aykırı bu davranışın sürdüğünü söyledi. Karamanoğlu, tepelik ve ormanlık arazinin Gazimağusa’dan gelip Bahçeler, Dokuzevler Boğaz-Boğaztepe ve Kalecik köyünün gelişmiş olan bölgesinden geçirilmesi planlanan yol yapımı için yok edildiğini ifade ederek, konuyu yargıya taşıdıklarını, hukuk mücadelelerinin sürdüğünü söyledi. 

Karamanoğlu açılan davalardan istimlaklere itiraz davasının 8 Mayıs 2015 tarihinde sonuçlandığını, Yüksek İdare Mahkemesi’nin yol yapım güzergâhında yapılan istimlaklerin yasalara uygun olmadığı hususunda karar aldığını ifade ederek, “Buna rağmen müteahhit kimseye aldırmadan yol yapımına devam etmektedir. Ve bu yola malzeme sağlamak için ağaçlar ve tepeler yok edilmektedir” dedi. 

DAVALIK YOL İÇİN AĞAÇLAR KATLEDİLDİ 

Karamanoğlu, Kalecik bölgesinde bulunan ormanlık arazi ve Tepe’nin istimlak yasasına aykırı olarak yapılan yol için yok edildiğini ifade etti. Karamanoğlu, Gazimağusa’dan gelip Bahçeler, Dokuzevler Boğaz-Boğaztepe ve Kalecik köyünün gelişmiş olan bölgesinden geçirilmesi planlanan yolun yasalara aykırı bir şekilde bir şekilde başlatıldığını, TC Karayolları tarafından projelendirilen ve ihalesi Türkiye’de açılan yol ile ilgili hukuk mücadelesi verdiklerini söyledi. 

Yolun yapımına karşı 2010 yılında kurulan ve bölge halkını temsil eden Güzergâh Komitesi tarafından başlatılan hukuk mücadelesinde konunun meclis dilekçe komitesine de taşındığını kaydeden Karamanoğlu, meclis komisyonuna yapılan müracaatın olumlu karşılandığını, halkın dileklerinin haklı görüldüğünü ifade etti. 

KARARA RAĞMEN YOLA DEVAM 

Karamanoğlu, ayrıca açılan davalardan istimlak itiraz davasının 8 Mayıs 2015 tarihinde sonuçlandığını, Yüksek İdare Mahkemesi’nin yol yapım güzergâhında yapılan istimlaklerin yasalara uygun olmadığı hususunda karar aldığını söyledi. Karamanoğlu, “Buna rağmen müteahhit kimseye aldırmadan yol yapımına devam etmektedir. 

Öte yandan yolun yapılmaması için halkın 700’e yakın imza toplamasına ve 2013 yılında çıkan İdare Yasası’na göre yol yapımının yasalara aykırı olmasına rağmen çalışmalar sürmektedir. Tüm bu itiraz ve yasa dışılıklara rağmen yol yapımından vaz geçilmedi ancak biz de hukuk mücadelemizden vaz geçmedik “şeklînde konuştu. Yol yapımına karşı olmadıklarını, güzergâha karşı olduklarını kaydeden Karamanoğlu, taleplerinin ise gelecek olan yolun Ercan’dan İskele’nin meskûn olmayan arka bölgesinden Boğaztepe ile Yarköy arasından Bafra’ya bağlanmasını istediklerini ifade etti. 

DOĞA FEDA EDİLDİ 

Esas davalarının meskun yerler olan Bahçeler,Dokuzevler,Boğaz,Boğaztepe ve Kalecik’in yeni gelişen bölgesinden yol geçmesi olduğunu, doğal yapının ve çevrenin kirleneceğini kaydeden Karamanoğlu, “Yol yapımı için tepe katledildi. Ağaçlar yerlerinden söküldü” dedi. 

Tepeden toprak çıkarılması için Çevre Dairesi’nden izin alınmadığını kaydeden Karamanoğlu, “Tepe içerisinde korunması gereken ardıç ağaçları ve diğer ağaçlar vardır. Buna rağmen çevreye aldırış etmeden faaliyete başlanmıştır. Ayrıca toprak veya taş ocağı açılması için Orman Dairesi’nin yanı sıra Çevre Dairesi’nin de yazılı izni gereklidir. Çevre Dairesi’nden rapor ve görüş alınmadığını biliyorum. 

Öte yandan bir faaliyete geçilmeden önce çevre ve sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınmalıdır. Hem yol yapımı için hem de toprak ocağı için hiçbir çevre kuruluşunun görüşleri alınmamıştır. Oysaki Anayasa’nın 40.maddesine göre devletin görevi çevreyi bulduğu şekilden daha iyi bir şekle sokma, çevre ve insan sağlığını korumakla yükümlüdür” şeklinde konuştu