Suna ERDEN 

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, KKTC genelindeki yollarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yolarda birçok eksik olduğuna işaret eden Avcı, yıllardır bakım yapılmayan yolların, kazalarda önemli etken olduğunun altını çizdi 

Kuzey Kıbrıs’ta meydana gelen trafik kazalarının ardı arkası kesilmezken, kazalarda yaşamlarını yitirenler geride acılı aileler bırakıyor.Meydana gelen kazalara sürücülerin hatalarının yanı sıra yollardaki eksiklikler ve tehlikeler de neden oluyor. En fazla ölümlü kazaların olduğu noktalarda birçok eksiklikler bulunurken, yollara yıllardır bakım yapılmıyor. Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, ülkedeki yolların bakımsız olduğunu, son olarak asfaltlama çalışmalarının yıllar öne yapıldığını belirterek, “Biz sadece açılan çukurları kapatmakla yetiniyoruz. Tüm yolları elden geçirmiyoruz” dedi. Avcı, KKTC’deki tüm anayollar ile ilgili eksiklikleri, en tehlikeli yollar ile kavşakları, yapılması gerekenleri Star Kıbrıs’a açıkladı. Avcı, ülkedeki tek örnek yolun ise Girne-Dipkarpaz anayolu olduğunu ifade ederek, “Tüm yollar öyle olsa sorun olmaz” dedi. 

“EN TEHLİKELİ YOL GİRNE-LAPTA” 

Girne-Lapta yolunun en tehlikeli anayol olduğunu belirten Avcı,bu yolun yerleşim alanları arasından geçmesinin bunda en büyük etken olduğunu dile getirdi.Avcı,Girne’nin eğlence bölgesi olmasından ve bu yolun çok fazla kullanılmasından dolayı ölümlü kazaların en fazla yaşandığı yol olduğunu ifade ederek, bu yol için alınması gereken önlemleri açıkladı. Avcı şunları söyledi, “Bu yolda bilgilendirici ve uyarıcı tabelalar eksik. Birçok tali yol var ve yol ayrımı çizgileri tamamen silinmiş durumda. Öncelikle eksik tabelaların en kısa zamanda yerleştirilmesi gerekmektedir. Çevre yolu uzatılarak Güzelyurt’a gitmek isteyenlerin Lapta’dan değil, uzatılmış çevre yolundan gitmeleri sağlanmalıdır. Bu yola giriş çıkışlar azaltılmalıdır.” 

“ÖLÜM KAVŞAKLARI DÜZELTİLMELİ” 

Lefkoşa-Gazimağusa anayolundaki tehlikeli noktaları da belirten Avcı, kavşakların tehlike arz ettiğini en çokTurunçlu kavşağında ölümlü kazaların meydana geldiğini ifade etti. Avcı, ayrıca bu yolda çok fazla gereksiz giriş çıkış olduğunu belirterek, yoldaki tüm kavşakların yeniden gözden geçirilip düzenlenmesi, gereksiz olan giriş çıkışların kapatılması gerektiğini vurguladı. Avcı, “Korkuteli ve DAÜ kavşağında ölümlü kazalar çoğalınca kamera koyuldu. Ancak kavşakların yeniden düzenlenmesi için bu kameralar bahane gösterilmemelidir. Çemberlerde araçların duracağı yerler belirlenmelidir” dedi. 

“UYARICI LEVHALAR KOYULMALI” 

Gazimağusa-Karpaz yolunun ise tek gidiş-geliş olması, virajların çok fazla ve tali yolların çokluğundan dolayı tehlike oluşturduğunu belirten Avcı,bu yolda da alınması gereken önlemleri açıkladı.Avcı,fazla giriş çıkışların azaltılması, yol ayrımı yapan çizgilerin yeniden belirgin hale getirilmesi ve uyarıcı levhaların konulması gerektiğini ifade etti. 

“ÜÇ ÇEŞİT ÇEMBER KAFA KARIŞTIRIR” 

Yeni yapılan Lefkoşa-Güzelyurt anayolunda trafik ışıklı,sığınmalı çember ve döner çember olduğunu,bu üç çeşit çemberin gereksiz olduğunu kaydeden Avcı,sürücülerin kafasının karışarak kaza yapmalarına neden olabileceğini dile getirdi.Avcı, “Eğer bir çemberde kamera veya trafik ışığı varsa o çemberde bir eksiklik vardır” dedi. Avcı,bu yoldaki aydınlatmanın da eksik olduğunu belirterek, en kısa zamanda bu sorunun çözülmesi gerektiğini ifade etti. 

“KKTC’DE TEK ÖRNEK YOL” 

Girne-Dipkarpaz Doğu yolunun KKTC’deki en iyi yol olduğunu kaydeden Avcı, bu yolun asfalt kalitesinin,genişliğinin, tabelalarının eksiksiz olduğunu ve örnek yol olarak gösterilmesi gerektiğini söyledi.Avcı, “Bu yolun tüm iyi standartları taşımasının nedeni düzgün bir ihale ile yapılmadır. Tüm ihaleler düzgün açılırsa yollar da düzgün yapılır. Genellikle tek tek ihaleye çıkılıyor; aydınlatma için ayrı, asfalt için ayrı ihaleler açılıyor. Eğer tek ihale ile tüm yapılması gerekenler yapılırsa o zaman Girne-Dipkarpaz Doğu gibi dört dörtlük yollarımız olur” şeklinde konuştu. 

“EN GÜVENLİ YOLDU, TEHLİKELİ HALE GETİRDİLER” 

Lefkoşa-Boğaz yolunun tek koruma bandı olan ve yasal olarak giriş çıkış izni verilmeyen yol olduğunu belirten Avcı, “En güvenli yolumuz bu yol iken zaman içerisinde tehlikeli olmaya başladı. Bölgede bulunan sitelere kestirmeden geçmek için kullanılan Kaçak yollara göz yumulması, Planlama Dairesi ile Polis Genel Müdürlüğü’nün olumsuz görüş bildirmesine rağmen Ulaştırma Bakanlığı’nın yol açması bu yolu tehlikeli hale getirdi. Sitelere yaya olarak geçmek isteyenlerin ölümü ile sonuçlanan kazalar oldu” ifadelerini kullandı.Avcı, Lefkoşa-Boğaz yoluna bariyerlere ihtiyaç olduğunu, sağ ve sol taraflara telleme yapılması gerektiğini dile getirdi. 

“YANILTICI LEVHA KOYULDU” 

Avcı, bu yol üzerinde karayolları Dairesi’ne ait şantiyenin olmasından dolayı hız limitinin 100’den 75’şe düşürüldüğünü, konulan yanıltıcı ‘yol çalışması’ levhası ile bunun sağlandığını ifade ederek, “Şantiyeye giriş çıkış verilmesi için yol çalışması olmadığı halde levha konularak hız limiti 75’e düşürüldü”dedi. 

“YOL ÇÖKTÜ, KAYMALAR OLUYOR”

Boğaz-Girne yolunun bariyerleri ve aydınlatması ile doğru bir yol olduğunu ancak asfaltın gün geçtikçe çöktüğünü ve kaymalar olduğunu kaydeden Avcı, en kısa zamanda asfaltın yenilenmesi ve ST.Hilarion kavşağında düzenleme yapılması gerektiğini söyledi . Avcı, kavşaklara giriş çıkış yerlerinin net olmadığını, bu konuda belirleyici bir düzenlemenin şart olduğunu dile getirdi. 

DAĞ YOLUNDA TEHLİKE VAR 

Avcı, Girne-Dağ yolunun ise ciddi tehlikeleri kucağında saklayan bir yol olduğunu ifade ederek, yolun bakımsız olduğunu, çökmeler meydana geldiğini, asfaltın eskidiğini ve bu yolda seyreden yüklü kamyonlarında eski, bakımsız olmasından dolayı her an kazaya neden olabilecek etkenler oluşturduğunu dile getirdi.Avcı,bu yoldaki asfaltın yenilenmesi, kamyonların denetlenmesi gerektiğini vurguladı. 

TADİLAT YETMEZ, YENİ BAŞTAN YAPMAK LAZIM 

Gönyeli-Boğaz yolunun da standartların altında terk edilmiş bir yol olduğunu kaydeden Avcı, “Bu yol terk edilmiş ve kaderine bırakılmış durumdadır. Bu yolun düzenlenmesi değil, yeni baştan yapılması gerekmektedir. Asfaltı, çizgileri artık işe yaramaz haldedir” şeklinde konuştu. 

YENİ BİR YOL ŞART 

Güzelyurt-Lefke yolunun ise köy içinden geçen bir yol olduğunun kabul edilmesi gerektiğini kaydeden Avcı,hem yayalar için hem de araçlar için tehlikeli bir yol olduğunu söyledi. Avcı, bu bölgeye yeni bir anayol yapılmasının şart olduğunu dile getirdi. 

YILLARDIR BAKIMSIZLAR 

Avcı, ülkedeki yolların bakımsız olduğunu, son olarak asfaltlama çalışmalarının yıllar öne yapıldığını belirterek, “Yeni yollar yapmaktan vazgeçip mevcut yolları bakıma alalım. Biz sadece açılan çukurları kapatmakla yetiniyoruz. Tüm yolları elden geçirmiyoruz” ifadelerini kullandı.