Ziraat Mühendisleri Odası’nda (ZMO) görev dağılımı yapıldı.

ZMO’dan yapılan açıklamaya göre, Başkan Mehmet Ercilasun ile eski Başkan Ozan Özuyanık bir araya gelerek açıklama yaptı.

Toplantıda, Ekrut Uluçam yazman ve Murat Haydar’ın ise sayman olarak görev aldı.

Eski Başkan Ozan Özuyanık yaptığı konuşmada, ülkedeki tarım politikalarını eleştirdi.

Tarım politikalarının yetersizliğine değinen Özuyanık “Altı yıllık oda başkanlığımda üzerinde hassasiyetle durduğum, hal yasası, toprak koruma yasası ve bunların uygulanabilirlik sahasındaki tarımsal kooperatifçiliğin ülke tarım politikalarımızdaki eksikliklerin bir kez daha gündeme getirilmesi için bir kez daha benden sonraki meslektaşlarımın gündeme getirip takipçisi olacaklarından eminim’’ dedi.

Odanın olmazsa olmazları arasında olan bu konuların ivedilik ve titizlikle yürütüleceğine inanç belirten Özuyanık, son günlerde gündeme gelen reçete ile antibiyotik verilmesi konusunun önemli olduğunu kaydetti.

İnsan sağlığında kullanılan antibiyotiğin bile reçeteye dayanılarak verilmesi ve bunun yasallaşması  gerektiğine vurgu yapan Özuyanık, tarımsal ilaçların halen daha ülkede reçete ile satılmamasını eleştirdi.

Konudan duyduğu rahasızlığı ifade eden Özuyank, “Bu durum beni derinden üzmektedir. Bu konuda da ilgili kurum ve kuruluşlarımızın hassasiyet içerisinde olması ümit ediyorum’’ dedi.

ZMO Başkanı Mehmet Ercilasun ise odanın bugüne kadar yürüttüğü çalışmaların içinde olan birisi olarak hassasiyetle üzerinde durulan konuların  takipçisi olacağını ifade etti.

Odanın zaman zaman üyelerine yönelik çalışmaları olacağını belirten Ercilasun, gelecek  günlerde üyelerin katılımı ile Geçitköy Barajı’nda incelemelerde bulunacaklarını kaydetti.

Ercilasun, odanın gerek su konusu gerek tarım politikaları konusundaki çalışmalarının basın yolu ile paylaşacağını da söyledi.

Tarımsal yapının sürdürülebilir olması için desteklerin de belli zaman diliminde ayrılarak projelendirilmesi gerektiğini savunan Ercilasun, ülkede iyi tarım uygulamalarındaki eğitimin önemine değindi.

Tarıma yeni bir bakış açısı getirilmesi gerektiği, tarım politikalarının yetersiz olduğunu savunan Erciasun,  odanın görevleri arasında bulunan güvenli gıda konusundaki hassasiyetlerinin devam ettiğini söyledi.

Ercilasun, tarım alanındaki bilinçsiz zirai ilaç kullanımındaki boyutun yanında gıda güvenliğini sağlama konusunda da üreticinin üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesi için odanın bu konularda çalışmalar sürdürdüğünü kaydetti.

Ercilasun, sertifikalı üretimin, iyi tarım uygulamalarının ve organik üretimin desteklenmesinin de kaçınılmaz olduğunu savundu.

Bu alanda oda olarak bir takım eğitim çalışmaları başlatacaklarını da belirten Ercilasun, hizmet içi eğitimlerle daha nitelikli çalışmalar çıkarılacağını ifade etti.

Ercilasun, devlet kadrolarına, 9 yıldan beri Ziraat Mühendisi  alınmaması eleştirerek, bunu büyük bir talihsizlik olarak nitelendirdi.

Tarım çalışmalarından günden güne daha ileriye gidildiğini, bu alanlarda yürütülen çalışmalarda personel yetersizliği olduğuna dikkat çeken Ercilasun, son dönemlerde yapılan uygulamalarda bunun eksikliğinin ön plana çıktığını belirtti.