Duygu Alan

Okullarda din dersinin zorunlu olmasına tepkiler devam ediyor.

Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, okullarda din dersinin seçmeli ders olması konusunda başlattığı mücadeleyi sürdürüyor.

Din derslerinin zorunlu hale gelmesiyle KKTC Anayasası’nın ihlal edildiğini savunan dernek, zorunlu olan din dersinin seçmeli olması konusunda topladıkları bin 800 imzayı Ombudsman Emine Dizdarlı’ya iletti.

Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin okullarda din derslerinin seçmeli ders olması konusunda yürüttüğü mücadeleye Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası destek belirtti.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, konuya ilişkin Havadis’e yaptığı açıklamada, okullarda din dersinin zorunlu ders olmasının farklı inançları olan kişilere saygısızlık olduğuna vurgu yaptı, derneğin bu husustaki yaklaşımına ve talebine destek belirtti.

Bin 800 imza toplandı

Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Eş Başkanı Tuncer Özbahadır, din derslerinin zorunlu hale gelmesiyle KKTC Anayasası’nın 23. Maddesi olan “Din ve Vicdan Özgürlüğü’nün ihlal edildiğini ifade etti.

Özbahadır, Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin, zorunlu olan din dersinin seçmeli olması konusunda bin 800 imza topladığını kaydetti.

İmzalar Ombudsman’a ulaştırıldı

Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Ombudsman Emine Dizdarlı’yı ziyaret ederek, okullarda din dersinin zorunlu olmasının Anayasa’nın 23. maddesine aykırı olduğunu söyledi ve bununla ilgili topladıkları bin 800 imzayı Dizdarlı’ya iletti.

Dernek yetkilileri geçtiğimiz hafta da Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova’yı ziyaret etmiş, toplanan imzaları sunmuştu.

Özbahadır: KKTC Anayasası ihlal ediliyor

Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Eş Başkanı Tuncer Özbahadır, konuya ilişkin Havadis’e yaptığı açıklamada, “Sünni İslam din dersi Kıbrıs’ta çok kültürlülüğe inanmış kitleleri rahatsız etmekte, dersin okullarda zorunlu olması ise KKTC Anayasası’nın 23. Maddesi olan “Din ve Vicdan Özgürlüğü’nün ihlal etmektedir” dedi.

Özbahadır, din dersinin okullarda seçmeli ders olması gerektiğini savundu.

Tuncer Özbahadır, Türkiye’de de Sünni İslam din dersinin dayatmaya devam edildiğini kaydederek “Bu anlayış tekçi bir anlayıştır. İmam hatipli okullar çoğaltılmaktadır. Türkiye Cumhuriyetini oluşturan insanların tek dil, tek din, tek mezhebe uyumlaştırılması, asimile edilmesi projesi söz konusudur” diye konuştu.

Elcil: Zorunluluk saygısızlıktır

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şener Elcil, Türkiye’ye göre KKTC’de daha laik bir toplum olduğunu söyleyerek insanların birbirlerinin inançlarına saygı gösterdiğini ve bu konuda hiçbir zaman ülkede bir çelişki yaşanmadığını kaydetti.

Kıbrıs Rum toplumu ile Kıbrıs Türk toplumunun çatışma noktasının da hiçbir zaman din üzerinden olmadığına dikkati çeken Elcil, “Eğitim sistemi de laik bir eğitim sistemini öngörüyor o nedenle dün dersinin zorunlu olması doğru değil. Farklı inançları olan insanlara saygısızlıktır. Dolayısıyla din dersinin seçmeli ders olması daha doğru bir yaklaşımdır. Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin yaklaşımı doğru bir yaklaşımdır biz de kendilerine bu hususta destek veriyoruz” diye konuştu.