Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu (DAÜ-BTYO) Müdürü Doç. Dr. Mustafa İlkan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen “Mesleki Eğitimde Gündem” adlı programa bu hafta DAÜ Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu (DAÜ-BTYO) İnşaat Teknolojisi Bölümü Koordinatörü Dr. Ece Çelik konuk oldu. Söz konusu programda “İş Sağlığı ve Güvenliği” konusu ele alındı.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda baş denetçi yetkisine sahip olan ve bu konuda uzmanlığı bulunan Dr. Ece Çelik programda, ülkemizde meydana gelen iş kazalarının %90’ının bilinçsizlikten kaynaklandığını söyledi. Dr. Çelik, KKTC’de İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın 1998 yılında yapılmaya başlandığını, 2008 yılında yasanın yürürlüğe girdiğini ve bu konuda çalışmaların devam ettiğini ifade etti. Yasa aracılığıyla belli bir süre sonra özel, bağımsız ofislerin açılarak inşaatları denetleme yetkisine sahip olacaklarını bildiren Dr. Çelik, denetlemeler sonucunda saptanacak hataların cezalar yardımıyla düzeltileceğini kaydetti. İş sağlığı ve güvenliği konusunun ülkemizde en fazla inşaatlar kapsamında ele alındığına değinen Dr. Çelik, yasa aracılığıyla her inşaatın şantiyesinde mutlaka bu konuda uzman kişilerin görev alacağından bahsetti. Yasanın uygulanmasının neden uzun sürdüğünü ele alan Dr. Çelik, iş sağlığı ve güvenliği konusunun diğer ülkelere bakıldığı zaman 10 yılda tam randımana ulaştığını, ülkemizde de işleyişi tam olarak oturtmak için biraz zamana ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Dr. Çelik, almış olduğu baş denetçi ünvanına da nasıl sahip olduğunu açıkladı. AB’nin desteğiyle İnşaat Mühendisleri Odası’nın organize ettiği 2 yıllık bir eğitim sürecini tamamladığını anlatan Dr. Çelik, eğitim sonucunda eğitmen sertifikasına sahip olduğundan ve belli yerlere ayrı ayrı eğitimler verdiklerinden söz etti. Eğitimlerde pilot bölge olarak taşocaklarını ele aldıklarına değinen Dr. Çelik, AB’nin destek projeleri kapsamında taşocaklarına kalite belgelerini almaları için de destek verdiklerini ifade etti. Dr. Çelik ülkenin durumuna bakıldığı zaman inşaatlarda ucuz olması açısından yabancı işçilerin çalıştırılmasını eleştirerek, iş kazalarının ve hatalarının, alınacak tedbirlerin bilmemesinden ötürü arttığının gözlemlendiğine vurgu yaptı. DAÜ olarak sektörde yer alan bazı inşaat firmalarında çalışan işçilere eğitimler verildiğinden bahseden Dr. Çelik, eğitimlere katılan kişilerin konuları öğrenme konusunda göstermiş oldukları ilginin çok memnun edici olduğunu bildirdi. Dr. Çelik, iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak adına kişilerin çalışacağı alanlarda ilgili eğitimler almasının şart olduğunu vurguladı.

Yapı denetimi ve yapı kalitesi konusunun da konuşulduğu programda, Dr. Çelik, bireysel kontrol ofisleri kurulması için de ülkemizde çalışmalar bulunduğunu anlattı. Dr. Çelik, kontrol ofislerinin yapacağı denetimlerle kazaların ve binalardaki hataların azaltılmasının hedeflendiğini bildirdi.

Mesleki Eğitimde Gündem programının söz konusu bölümü 18 Eylül 2014 Perşembe günü, 18.30 – 19.15 saatleri arasında, tekrarı ise 19 Eylül 2014 Cuma günü, 11.00 – 11.45 saatleri arasında BRT – 2 kanalında yayınlanacaktır.