Politis “Muttayaka’da (Mutluyaka) Kendi Evini İnşa Eden Göçmenlere de Tapu... Kıbrıs Türk malı İçin Dostane Anlaşma” başlığıyla yansıttığı haberinde Güney’de kalan Kıbrıs Türk mallarını yönetmek için Rum İçişleri Bakanlığı bünyesinde oluşturulan “Kıbrıs Türk Malları Vasiliği”nin, Mutlukaya’daki malın Kıbrıslı Türk varisleriyle dostane anlaşma yoluna gittiğini yazdı.

Gazete bahse konu malın 1968’de İngiltere’ye göç eden ve kısa süre önce orada vefat eden Mehmet Öngüz (veya Öküz) isimli Kıbrıslı Türk’e ait 39 bin metrekarelik alana sahip 6 parselden oluştuğunu, bu parsellerden 27 bin metrekarelik alana sahip iki tanesinin üzerine, diğer benzer durumlarda olduğu gibi istimlak edilmeden, Rum “göçmenler” tarafından ev inşa edildiğini yazdı.

Gazeteye göre 6 parsellik malın diğer 3 parsellik bölümü tarımsal amaçlar için kullanılıyor. Bin 300 metrekarelik alanı kapsayan son parsel üzerine ise çocuk parkı inşa edildi. Üzerine ev inşa edilen parsellerin için Rum Tapu Dairesi 2 milyon 900 bin Euro değer biçerken mal sahibinin (Mehmet) İngiliz eşi ve iki çocuğu (varisleri) tarafından özel şahsa yaptırılan değerlendirmede 3  milyon 600 bin Euro değer biçildi. Üzerine çocuk parkı inşa edilen parsel için ise hem Rum Tapusu hem de özel tarafından yapılan değer tespiti 220 bin Euro oldu.

Habere göre mal sahipleri, Mutluyaka’daki mallarının kendilerine iade edilmesi ve bugüne kadarki kullanımı için 3 milyon Euro talep etmeleri karşısında “Kıbrıs Türk Malları Vasiliği”,  davacıların Rum avukatı ile istişare ettikten sonra mal sahipleriyle şöyle bir dostane anlaşma yaptı:

1- Üzerine ev inşa edilen iki parsel Rum yönetimi tarafından 3 milyon Euro, çocuk parkı yapılan bir parsel de 220 bin Euro karşılığında istimlak edilerek Rum Yönetimi’nin mülkiyetine geçirilecek. 
2- Meblağ mal sahiplerine (Kıbrıslı Türklere) faizsiz olarak iki taksitte (Mart 2015’e kadar 1 milyon 700 bin Euro, Mart 2016’ya kadar bir milyon 500 bin Euro) verilecek. 
3- Tarımsal amaçlar için kullanılmakta olan 3 parsel ise Kıbrıslı Türk mal sahiplerine teslim edilecek.

Gazete bu dostane anlaşma ile Rum İçişleri Bakanlığı’nın, istimlak edilmeden kullanılan Kıbrıs Türk malları yüzünden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitmekten kurtulmayı kesin başaramadığını çünkü mal sahiplerinin kullanım kaybı için tazminat taleplerinde ısrar ettiklerini ve bunun için yargı sürecini devam ettireceklerini kaydetti.

Gazete Rum İçişleri Bakanlığı’nın, Mutluyaka’daki Kıbrıs Türk malının İngiliz sahiplerine olan kullanım kaybı tazminatı yükümlülüğünden bağımsız olarak, yaptığı bu dostane anlaşma ile artık, bahse konu mallar üzerine ev inşa eden Rum “göçmenlere” kullanım belgesi yerine tapu verebileceğini de haberine ekledi.

POLİ’DE KIBRIS TÜRK MALI SATIŞI...

Edindiği bilgilere dayanarak Rum Bakanlar Kurulu’nun Poli’deki bir Kıbrıs Türk malının alım-satım anlaşmasını onayladığını kaydeden gazete, adını vermediği sahibinin 1964’te ölen bir Kıbrıslı Türk olduğunu,  malın alıcısının, Güney Kıbrıs’a yüklü yatırım yapan bir Macar işadamının büyük hissedarı göründüğü üç şirket olduğunu kaydetti.

Bahse konu malı satmak isteyenlerin, malın KKTC’de yaşamakta olan terekeleri/vasileri olduğunu belirten gazete, değeri 1 milyon Euro’ya dayanan malın satışından, KKTC’de yaşamakta olan yasal varislerine düşen payın “Kıbrıs sorunu çözülene kadar Kıbrıs Türk Malları Vasiliği Fonu’na yatırılacağını” haberine ekledi.