Yunanistan’ın Osmanlı’dan bağımsızlığını kazandığı tarih olan 25 Mart 1821’in yıldönümü, dün Güney Kıbrıs’taki bütün şehirlerde düzenlenen törenlerle kutlandı.

Güney Kıbrıs yanı sıra Yunanistan’da da benzer kutlama etkinlikleri yapıldığını yazan Fileleftheros gazetesi, 25 Mart dolayısıyla dün sabah Lefkoşa Rum kesimindeki “Panayas Faneromenis Kilisesi’nde”, Başpiskopos Hrisostomos’un yönetiminde bir ayin yapıldığını ve buna Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de katıldığını kaydetti.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmasını, Rum Yönetimi’nin eski Dışişleri Bakanlarından Erato Kozaku Markulli’nin yaptığını yazan gazete, her yıl olduğu gibi bu yıl da Yunanistan Büyükelçinin karşısında bir resmigeçit töreni yapıldığını yazdı ve Anastasiadis’in bunu selamladığını belirtti.

Gazete, resmigeçit töreninin tamamlanmasının ardından, Yunanistan’ın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi İlias Fotopulos’un, konutunda bir resepsiyon verdiğini ve Anastasiadis’in de buna katıldığını ekledi.

ANASTASİADİS

Politis gazetesinin haberine göre, dün sabah, Lefkoşa Rum kesimindeki “Panayas Faneromenis Kilisesi’nde” gerçekleştirilen duanın ardından konuşan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, “tarihin kendilerine birlik-beraberlik sonucu olan başarılardan ders alınmasını dikte ettiğini, bunun yanı sıra, anlaşmazlıkların sonucunda meydana gelen başarısızlıklardan da ders alınması gerektiğini” söyledi.

Anastasiadis “Yunanlı mücadelecilerin, 1821 devrimiyle bıraktıkları emanet için teşekkür edilmesi gerektiğini” de belirtti.

Gazeteye göre Anastasiadis sözlerinin devamında “Gösterdiğimiz çabanın, Kıbrıs sorununda en kısa zamanda adil, yaşayabilir ve işler bir çözüme varılması umuduyla, herkesi aynı safta toplamasını umuyorum” ifadelerini de kullandı.

Gazeteye göre Anastasiadis, Yunanistan’ın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi İlias Fotopulos’un dün büyükelçilik konutunda verdiği resepsiyonda da konuştu ve Güney Kıbrıs’ın, Yunanistan’ın ekonomik krizden çıkma ve mülteci krizinde karşı karşıya kaldığı sorunlarla ilgili gösterdiği çabalara destek verdiğini söyledi.

Gazeteye göre, 1821 devrimine de değinen Anastasiadis “bunun anlık bir patlama olmadığını, bunun uzun bir ulusal uyanış sürecinin doruk noktası olduğunu” sözlerine ekledi.

Gazete, bakanlar ve devlet yetkililerinin de etkinliklerin gerçekleştirildiği şehirlerden, mesajlar gönderdiklerini ekledi.

PARTİLERİN MESAJLARI

Rum siyasi partilerinin, gün dolayısıyla yaptıkları açıklamalarda, birlik ve bütünlüğün önemine vurgu yaptıklarını yazan gazete, DİSİ’nin Rum Meclisi Grup Sözcüsü Nikos Tornaritis’in, dünkü mesajını, birlik-beraberlik gerektiği şeklinde özetleyerek “Türkiye’ye bir karış toprak bile vermelerinin söz konusu olmadığını, bundan dolayı taksimi engellemekle yükümlü olduklarını iddia ettiğini” aktardı.

Gazeteye göre mesajında, ülkenin ekonomik durumuyla ilgili eleştirilerde bulunan AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis, Yunan devriminin temel öğretisinin “verilmesi gereken şeylerin bile armağan edilmediği, her şeyin mücadele ile ele geçirildiği” şeklinde olduğunu söyledi.

Gazeteye göre, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, “1821’in vizyonunu, zorluklara katlanan Kıbrıs Hellenizmi için bir ilham kaynağı olarak” nitelendirirken, EDEK Başkan Vekili Maria Vasiliadu ise “ezelden beridir var olan Türk yayılmacılığı tehdidinden” söz etti.

Gazeteye göre Dayanışma Hareketi de açıklamasında, Yunan devriminin verdiği mesajların şu an dramatik bir güncelliğe sahip olduğunu iddia etti.

Gazete, Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ile Vatandaşlar İttifakı’nın da gün dolayısıyla birlik beraberlik mesajları verdiklerini ekledi.

YUNAN BÜYÜKELÇİ’NİN MESAJI

Fileleftheros gazetesinin haberine göre ise, Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi İlias Fotopulos, 25 Mart yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında “Kıbrıs Hellenizmi ile Kıbrıs Cumhuriyeti savunulmadan, ulusal haklarının korunmasının düşünülemeyeceğini” söyledi.

Fotopulos, hiç bir şeyin cesaretlerini kıramayacağını, kendilerini demoralize edemeyeceğini ve hedeflerinden uzaklaştıramayacağını da öne sürdü.

Gazeteye göre, Fotopulos sözlerini kısaca şöyle sürdürdü;

“Yasadışı Türk işgalinin sona ermesi, bütün Türk askeri birliklerinin adadan çekilmesi, güncelliğini yitirmiş garantiler sisteminin kaldırılması ve Kıbrıs’ın, Kıbrıslı Rum ve Türk vatandaşların egemen ve bağımsız bir devlette barış içerisinde yaşayabilmesi hedefiyle, BM kararları temelinde yeniden birleşmesi için mücadele ediyoruz.

Kıbrıs ve Yunanistan, bağımsız ve egemen devletler olarak, tarihi gidişatlarında yeni bir başlangıç noktasındadırlar.”

Alithia gazetesine göre ise, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapan Erato Kozaku Markulli “Kıbrıs sorununun çözümü ile bölgede barış, güvenlik, istikrar ve işbirliği şartları meydana getirilmesine ilgi duyan herkesten, Türkiye’ye yönelmelerini talep etmeyi sürdürmeleri gerektiğini” söyledi.

Simerini gazetesinin haberine göre ise, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, Rum siyasi dünyasını 25 Mart’tan ilham almaya çağırırken, Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis ise katıldığı etkinlikte yaptığı konuşmada, 25 Mart’ın kendileri için yol gösterici, aynı zamanda birlik-beraberlik ve mücadelecilik feneri olduğunu söyledi.

Kuyalis, herkesi Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i ve çabalarını desteklemeye de çağırdı.

Rum Adalet Bakanı İonas Nikolau ise konuşmasında, 25 Mart’ın mesajının Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi ve Hellenizmin refahı için kendilerine mücadeleye devam etme gücü ve inancı verdiğini dile getirdi.