Hollanda’nın AB Dönem Başkanlığı döneminde “Mali ve Bütçesel Hükümler” isimli 33 numaralı Türk müzakere başlığının açılmasının ileriye götürüleceği ileri sürüldü.

Fileleftheros gazetesi, Brüksel çıkışlı haberinde, hükümetler arası konferansın ise 30 veya 24 Haziran tarihlerinde toplanması ihtimali bulunduğunu yazdı.

Bahse konu Türk başlığının daha erken bir zamanda açılabilecek noktada olunduğunu ancak perde gerisinde Londra’nın müdahale ettiğini ve bazı çekinceler ortaya koyduğunu ifade etti.

Londra’nın, böyle bir gelişmenin 23 Haziran’da gerçekleştirilecek referandumda, Brexit lehine olan ortamı etkileyebileceğini düşündüğünü ileten gazete, 27 AB üyesi devletin buna yeşil ışık yakmasına rağmen, İngiltere’nin Türk başlığının açılmasına rıza göstermeyi reddettiğini yazdı.

Gazete, Londra’nın, 28 AB üyesi devletin dün akşamki toplantısında ortaklarını, Türk başlığının açılmasını onayladığı konusunda bilgilendirdiğini kaydetti.

Bu gelişmenin ardından, konunun, resmi olarak onaylanması için Daimi Temsilciler Komitesi’ne (COREPER) havale edileceğini yazan gazete, hükümetler arası konferansın toplanma tarihinin de burada kesinleşmesinin beklendiğini yazdı.

Hollanda AB Dönem Başkanlığı’nın, bunun için ilk önce 24 Haziran tarihini önerdiğini ancak İngiltere’nin bunu uygun görmediğinden söz edildiğini kaydeden gazete, İngiltere’nin bunun Brexit referandumuna çok yakın olduğunu düşündüğünü ve başlığın açılmasının açıklanmasının, AB’den çıkışla ilgili tavrı güçlendirebileceğini düşündüğünü iletti.

Bunun sonucunda, hükümetler arası konferansın 30 Haziran’da, yani Hollanda’nın AB Dönem Başkanlığı’nın son gününde toplanmasına dair düşünceler bulunduğunu yazan gazete, Türkiye’nin, bahse konu başlığını daha sonraki bir aşamada, Slovakya’nın dönem başkanlığı sırasında açılmasına dair öneriyi ise kabul etmediğini kaydetti.

Gazete, 33 numaralı başlığın, Kıbrıs sorunu yüzünden bloke edilmiş toplam 14 Türk müzakere başlığı arasında bulunmadığını da ekledi.