Maraş, Gazimağusa Limanı ve Ercan Havaalanı’nın da aralarında bulunduğu “büyük” Güven Yaratıcı Önlemlerin (GYÖ) uygulanmasında olası bir komplikasyon yüzünden kapsamlı çözüm müzakerelerinde ters giden bir şey olmaması için ABD’nin “düşük menzilli GYÖ’leri” iki lidere bırakıp, “ağır” GYÖ’lerin uygulanmasına aktif müdahil olduğu haber verildi.

Haftalık Kathimerini “ABD’nin Maraş Müdahalesi” başlıklı manşet haberinde “Timbu (Ercan) ve limanlarla birlikte ‘GYÖ’lerin anası’ addedilen Maraş’la ilgili istişareler devam ediyor” vurgusunu yaptı.

Gazete BM merkezinden ve Washington’dan edindiği bilgilere dayanarak Amerikalıların bugünkü konjonktürü, Kıbrıs sorununu sonsuza dek çözmek için bir defa ortaya çıkan tarihi bir konjonktür olarak gördüklerini ve “Amerikalılar, bir toplumda Batı yanlısı bir başkan, ötekinde Türk askerinin Ada’dan çekilmesi vaadiyle seçilen bir lider var” dediklerini yazdı.

Washington kaynaklı haberini “‘Büyük’ GYÖ’leri Amerikalılar Üstlendi” başlığıyla iç sayfasında detaylandıran gazete, müzakerelerin, (2004’te) Annan planına onay veren iki muhatapla başlamasının Atlantik ötesinde de çözüm umudunu canlandırdığını yazdı, özetle şunları ekledi:

“GYÖ’lerde dikkatli adımlar atılıyor. Herhangi bir şeyin yolunda gitmeyip kötü bir emsal yaratılması korkusuyla öne, düşük menzilli önlemler konuluyor. Amerikalı yetkilinin ifadesiyle ilki ‘bütün GYÖ’lerin anası’ olan Maraş olmak üzere limanlar, havaalanı v.b çok daha önemli GYÖ’ler için perde gerisinde yoğun istişarelere başlandı.

Hareketlerini detayıyla açıklamayan Amerikalılar GYÖ’ler meselesinde çok daha büyük şeyler olduğunu vurguluyorlar ancak daha önce belirttiğimiz korkular nedeniyle, prosedürün düşük menzilli önlemlerle başlamasına onlar da destek verdiler.

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı’nın New York ziyareti ve BM Genel Sekreteri ile görüşmesi daha çok nezaket nitelikli ve Akıncı’nın Ban ve diğer çalışma arkadaşlarıyla arasında kişisel ilişki kurulmasına ve Kıbrıslı Türk liderin işgal bölgelerindeki görüntüsünün daha da iyileştirilmesine yönelikti.”

Gazete haberinin “ABD: Mustafa Akıncı Korkuluk Değil” başlığıyla ayırdığı bölümünde, adının saklı kalmasını isteyen Amerikalı yetkililerin, “Akıncı Ankara’nın korkuluğu değil. Akıncı ile olgular değişecek ve Türkiye’ye karşı daha çok baskı unsuru edinilecek. Türkiye ya kartlarını müzakere masasına koymak zorunda kalacak veya Akıncı ile çatışacak” dediklerini aktardı.