Fileleftheros gazetesi “ABD-İngiltere’den Çelmeler – Londra ve Washington’da Özdil Nami’yle Görüşmeler Ayarladılar” başlıkları altında verdiği haberinde, Güney Kıbrıs’ın stratejik ortak olarak gördüğü İngiltere ve ABD’nin KKTC’nin düzeyini yükseltme girişiminde bulunduklarını iddia etti.

Gazete, Nami’nin şu anda İngiltere’de temaslar gerçekleştirdiğini ve bugün İngiltere’nin AB İşlerinden Sorumlu Bakanı David Lidington’la görüşmesinin beklendiğini belirtirken Nami’nin halihazırda İngiltere Adalet ve Siyasi Özgürlükler Bakanı Simon Huyes’le görüştüğünü vurguladı.

Nami’nin İngiltere temaslarının ardından ABD’ye giderek temaslarda bulunacağını, ancak Washington ziyareti öncesinde Brüksel’e uğrayarak Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schultz’la bir görüşme gerçekleştireceğini öne süren gazete, Schultz’la görüşmenin AP kaynaklarınca doğrulanmadığını iddia etti.

Gazete, ABD ve İngiltere’nin bu tutumlarıyla müzakere sürecine yardımcı olmamakla kalmayıp müzakereleri daha karmaşık hale getirdikleri ve kışkırtıcı biçimde KKTC’yi güçlendirdikleri yorumunda bulundu.