Eide’nin, Kıbrıs müzakere süreci, aynı zamanda AB’nin müzakere sürecine verimli ve yapıcı bir şekilde müdahil olması perspektifi konusunda, Brüksel’deki temaslarını sürdürdüğü yazan Simerini gazetesi, Eide’nin Juncker ile görüşmesinin ana konusunu, AB’nin Kıbrıs müzakere sürecindeki rolü ve katılımının yükseltilmesine yönelik yollar aranmasının teşkil ettiğini aktardı.

Eide’nin sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki şahsi hesabından yaptığı paylaşımda, Brüksel’deki temaslarını, Juncker ile AB’nin Kıbrıs müzakere sürecine rolü konusunda gerçekleştirdiği “stratejik bir görüşmeyle” tamamladığını yazdığını ileten gazete, Eide’nin dün Brüksel’de, AB’nin Dış Politika ve Güvenlik Konularından Sorumlu Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Vekili Frederica Mogherini, aynı zamanda AB’nin İnsani Yardım ve Kriz Yönetimi Konularından Sorumlu Kıbrıslı Rum Komiseri Hristos Stilyanidis ile bir araya geldiğini de ekledi.

Alithia gazetesi ise “Juncker ile Eide AB’nin Süreçteki Rolünü Ele Aldı” başlıklı haberinde, Eide’nin Juncker ile AB’nin Kıbrıs müzakere sürecindeki rolünü görüştüğünü yazdı.

Gazeteye göre Brüksel temasları çerçevesinde Kıbrıslı Rum AB Komiseri Stilyanidis ile görüşmesine de değinen Eide, “güçlü bir destek mesajından” söz etti ve Stilyanidis ile ilerideki sürece ilişkin çok değerli bilgiler paylaştıklarını belirtti.

Politis gazetesi ise “Eide AB’nin Sürece Katılımını Görüştü” başlıklı haberinde, Eide’nin Brüksel temaslarına yer verdi ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in Temmuz ayı içerisinde Güney Kıbrıs’a gerçekleştirmesi beklenen ziyareti anımsattı.

Gazete dün gerçekleştirilen Rum Ulusal Konseyi toplantısında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e Juncker’in Kıbrıs ziyaretindeki niyetleriyle ilgili bir soru yöneltildiğinden de bahsetti ve Anastasiadis’in buna yanıtında, Juncker’in adayı ziyareti sırasında AB’nin Kıbrıs sorunundaki katılımıyla ilgili açıklamalarda bulunmasını beklediğini söylediğini aktardı.

Gazete, “Anastasiadis’in, bu katılımın müzakere masasında ele alınanların AB normlarıyla uygunluğunu denetleme rolüne sahip olacak prestijli bir şahsiyet atanmasını kapsamasını ise, ihtimal dışında bırakmadığını” ekledi.

Fileleftheros ise habere “Eide AB’nin Kıbrıs Sorunundaki Katılım Şeklini Görüştü” başlığını attı.