İsrail’in enerji planlamalarında, yakın gelecekte, Güney Kıbrıs’ı da olumlu yönde etkileyebilecek olan önemli bir gelişmenin yaşanmasının beklendiği haber verildi.

Alithia gazetesi “BG ile Leviathan’ın Ortakları Devasa Anlaşmaya Doğru” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Rum Bakanlar Kurulu tarafında onaylanır onaylanmaz, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)” içerisindeki 12’inci parselde bulunan Afrodit yatağının hissedarı olacak olan İngiliz BG şirketinin, Mısır’da bulunan terminaline doğal gaz ihracatı yapmak için, İsrail’in Leviathan yatağının ortaklarıyla ticari bir anlaşmaya varmaya çok yakın olduğunu duyurdu.

İngiliz BG’nin ticari bir anlaşmaya varmak için Güney Kıbrıs ile de müzakere halinde olduğunu yazan gazete, şirketin incelediği olasılıklardan bir tanesinin, Afrodit-Leviathan ortak boru hattı meydana getirilmesi olduğunu, bu boru hattının şirketin Mısır’daki Idku terminalinde son bulacağını belirtti.

Böyle bir işbirliğinin, bu tip tesisler inşa edilmesinin maliyetini önemli oranda azaltacağını kaydeden gazete, devamla, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in açıklamalarına yer verdi.

Habere göre, geçtiğimiz pazar günü gazeteye demeç veren Lakkotripis, Rum doğal gazının Mısır’daki Idku terminaline taşınmasının ilk önce BG şirketini ilgilendirdiğini, bununla birlikte, bu gelişmenin menfaatlerinin aynı hizaya gelmesini güçlendireceğini belirtti.

Leviathan şirketinin hissedarları ile BG şirketinin, ticari bir anlaşmaya varmak için nihai istişare içerisinde olduklarını kaydeden gazete, bu anlaşmayla birlikte, Leviathan’daki doğal gazın Mısır’daki Idku terminaline taşınacağını yineledi.

Gazete, elindeki bilgilere dayanarak, bahse konu anlaşmanın 30 milyar dolar değerinde olduğunun tahmin edilmekte olduğunu ekledi.