İsrail’in tekelleşmeye karşı mücadele veren biriminin (Antitrust Authority) hidrokarbon faaliyetleri yürüten Noble ile Delek şirketlerine, İsrail’in Leviathan yatağındaki çalışmalarıyla ilgili  engeller koyma kararının, bölgedeki enerji planlamaları konusunda  belirleyici olabileceği  belirtiliyor.

Bunun yanı sıra karar ve gelişmelerden Güney Kıbrıs’ın da,  sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde 12’inci parseldeki Afrodit adlı yatak konusunda olumlu ya da olumsuz etkilenmesinin beklendiğinden bahsedildi.

Politis gazetesi “Afrodit Üzerinde Gölgeler… Delek-İsrail Tekelleşmeye Karşı Birim Müzakereleri ve Kıbrıs” başlıklarıyla verdiği haberinde, İsrail’deki yeni gelişmelerle ilgili hatırlatmalar yaparak, bu konuda ortaya çıkabilecek olası sonuçlara ve Güney Kıbrıs’la ilgili konulara değindi.

İsrail’in tekelleşmeye karşı mücadele veren biriminin, iki şirketin (Noble ile Delek) kartel oluşturacak miktarda  doğalgaza sahip olacakları  yönünde görüş ortaya koyduğunu, iki şirketin de derhal bu gelişmeye tepki gösterdiğini anımsatan gazete, taraflar arasında konuyla ilgili müzakerelere gidileceği bilgisini paylaştı.

Şirket ile birim arasındaki müzakerelere İsrail’in Enerji, Adalet ve Maliye Bakanlarının da müdahil olduğunu belirterek, tarafların uzlaşıcı bir formül üzerinde çalıştığını aktaran gazete, Noble Energy’nin Leviathan yatağının yüzde 39,66,  Delek Drilling’in yüzde 22,67 ve Ratio Oil Exploration’un yüzde 15’ine sahip olduğuna işaret ederek, yatakla ilgili 6,5 milyar dolarlık yatırımın yapılacağı ve üretime başlama zamanının 2015 olduğu kalkınma planının onaylandığını, ayrıca Mısır ve Ürdün ile doğalgaz ihracatı konusunda prensipte anlaşmalar yapıldığını belirtti.

Gazete taraflar arasında uzlaşı olmazsa şirketlerin ülkenin Yüksek Mahkemesi’ne başvurusunun yolunun açılacağını belirterek, böyle bir sürecin uzun ve zararlı olacağını yazdı.

Konuyla ilgili kötü senaryolardan da söz eden gazete, bu senaryolar arasında Güney Kıbrıs’ı da önemli derecede etkileyecek olan Noble’ın bölgeden ayrılmasının olduğuna işaret etti.

AMERİKA BASKI YAPIYOR

Gazete edindiği bilgilere göre, Amerikanların da perde gerisinde, bölgenin enerji haritasının “havaya uçmaması” için uzlaşıcı bir formül üzerinde anlaşmaya varılması yönünde baskılar yaptığını yazdı.

RUMLAR BEKLEMEDE

Güney Kıbrıs’ta ise gerek Rum Başkanlık, gerekse Enerji Bakanlığının İsrail’deki gelişmeleri ilgiyle takip ettiğini kaydeden gazete, ayrıca Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Ürdün’den aldığı davetin zamanlamasının bir tesadüf olmadığını ve Leviathan’ın enerji planlamalarıyla ilgili olduğunu belirtti.

Güney Kıbrıs’ın Noble ile bir anlaşmasının olduğunu ve Mısır’a doğalgaz ihracatına gidilmesinin Tamar ya da Leviathan ile ilgili “fırtınalı” bir gelişme olması durumunda uygun bulunacağından söz eden gazete, Noble ile birim arasında bir anlaşmanın olup olmayacağının beklendiğini aktardı. 
 
Gazete edindiği bilgilere göre Noble’ın bazı sebeplerden ötürü bölgen ayrılma ihtimalini incelemediğini de yazdı.