Simerini “Eli Tetikte Silahlı Muhafızlar… İngiliz Üsleri ve Personel Eksikliği Alarm Düzeyini Yukarı Fırlattı” başlıklı manşet haberinde, İngiliz askeri üssü Ağrotur’un IŞİD ile savaşa katılıyor olması nedeniyle koruyucu önlemlerin acilen artırılması gereğini gündeme getirdiğine işaret etti.

Gazete “çok somut ve en üst makamlarca doğrulanmış” diye nitelediği bilgilerine dayanarak ve “milli güvenlik gerekçesiyle detaya girmeyeceğine” dikkat çekerek şunları aktardı:

“İlave ihtiyaç, ekonomik kriz dolayısıyla Polis örgütünün yaşadığı kalifiye personel eksikliği yanında, son zamanlarda ve özellikle İngilizlerin, buradaki egemen üsleri aracılığıyla IŞİD’e karşı savaşa katılmasından sonra istihbarat teşkilatının, Batılı ülkelerin ve Atlantik ötesi büyük istihbarat teşkilatlarıyla arasındaki iletişim ağı ateş aldı.

Doğrudan, Özel Antiterör Takımı (EAO) kaynaklarından aldığımız bilgiye göre son dönemde şüpheli kişilerin ve bu kişilerle alakalı bina ve evlerinin tedbir amaçlı arandığı durumlar arttı.  Günlük operasyonlara katılan bir EAO yetkilisi gazetemize ‘IŞİD’in Paris saldırılarından önce de olduğu gibi, tutuklamalar ve sınır dışılar oldu’ dedi.

Silah taşıyan üniformalıların hava limanlarında, limanlarda, büyükelçiliklerde ve  Batılı ülkelere ait şirket ve diğer yerlerdeki devriyelerle sınırlı kalmadığı,  büyük alışveriş merkezleri gibi insanların kalabalık olduğu alanlara da yayıldığı artık sır değil.”

Gazete RMMO’nun, - özellikle de özel kuvvetlerden- asker, subay ve astsubaylarının, silahlı devriye ve sabit nöbet yapılacak bütün alanlardaki özel eğitimli güvenlik güçleri olacağını, bu şekilde, istihbarat değerlendirme ve kontrol görevini yürütmekte olan EAO güçleri ve diğer özel kuvvetlerin serbest bırakılacağını yazdı.

Rum Polisi Çevik Kuvveti (MMAD) ve EAO’dan alacakları hızlandırılmış eğitimin,  RMMO personelinin üstleneceği görevin önemini de gösterdiğine dikkat çeken gazete bütün RMMO subaylarının silahla atış, şüpheli öğeleri teşhis ve özel antiterör teçhizatı kullanma eğitiminden geçeceğinin altını çizdi.

Habere göre yukarıda sayılanların ötesinde RMMO yasası, askerlerin polis örgütüne kaydırılmasına ve önleyici antiterör faaliyet programına katılanlara,  şüphelilere kimlik sorma, arama ve hatta tutuklama yetkisi veriyor.

GİRİŞ-ÇIKIŞ NOKTALARINDAKİ DENETİMLER SORUN YARATTI

Güney Kıbrıs’a giriş-çıkış noktalarındaki denetimlerin artırılmasının sorun da yarattığına işaret eden gazeteye göre Baf Ticaret ve Sanayi Odası dün, Baf Hava Limanı’ndaki “sınırı aşan” denetimler yüzünden uzun kuyruklar oluştuğu, rötarlar yaşandığından şikayet etti ve Rum yönetimini, “milli güvenlik” ile  hava limanlarının düzenli işleyişi arasında bir denge kurmaya çağırdı.

Fileleftheros “Yeni Tehditlere Ön Hazırlık” başlıklı haberinde, Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’in, 2005/2 celbi zırhlı personelin dünkü mezuniyet töreninde  “yeni asimetrik tehditleri göğüslemek için eğitim almalı ve hazırlıklı olmalıyız” dediğini yazdı.

Habere göre “anomali ve bir Avrupa ülkesinin topraklarındaki işgal devam ettikçe Milli Muhafız Ordusu, her türlü tehdidi göğüsleyecek  güç ve kabiliyette olmalıdır” iddiasında bulunan Fokaidis  çok istikrarsız bir bölgede yaşadıklarını ve tehditlerin yalnızca devletlerden gelmediğini, bu yüzden yeni asimetrik tehditleri göğüslemek için eğitim alıp hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi.

120 RMMO’LU EĞİTİM İÇİN DÜN ÇEVİK KUVVET TESİSLERİNE GÖNDERİLDİ

Aynı gazete “Teröre Karşı Askeri Kalkan… Milli Muhafız Ordusu’na Mensup 120 Kişinin Eğitimi Başladı” başlıklı haberinde, bütün askerlerin (120 kişi) dün sabah RMMO’ya giderek son emirleri aldıklarını ve ardından MMAD (Rum polisi çevik kuvveti) eğitim alanına götürüldüğünü yazdı.

ASKERİ ÜNİFORMA VE RMMO SİLAHLARIYLA…

Habere göre yetkili bir kaynak, askerlerin tamamlayıcı rol üstleneceğini belirterek, sözgelimi MMAD motorize devriyelerinde 4 MMAD personeli yerine 3 RMMO askeri, 1MMAD personeli katılacağını, antiterör takımını oluşturacak bütün askerlerin normal askeri üniforma giyeceklerini ve RMMO’nun kendilerine verdiği silahları taşıyacaklarını anlattı.

Bu askerler üç aylığına –görevleri üç aydan daha erken bitebilir veya uzatılabilir- RMMO’dan polise kaydırılacak ve bu süre içerisinde operasyonel açıdan polise tabi olacak.

Gazete Rum güvenlik makamlarının, teröristlerin Ada’yı Avrupa ülkelerine gitmek için transit istasyonu olarak kullanma ihtimali olduğu yönünde istihbarat aldıkları için hava limanlarındaki  tedbirleri artırdıklarına dikkat çekti.

Haravgi haberi “Milli Muhafız Ordusu’nun Eşliğinde Önleyici Tedbirler… Eğitimden Sonra Üç Ayılığına Liman ve Hava Limanlarında Devriye Yapacaklar”  başlığıyla aktardı.