Elektrik üretiminde ortaya çıkan eksikliğin giderilmesi için, Rum Elektrik İdaresi (AİK) tarafından yılbaşından bu yana KKTC’ye elektrik verilmesinin, bugün tamamlanacağı haber verildi.

AİK ile Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nu (KIB-TEK) temsilen “gerçek bir kişi” arasında yapılan ve 16 Ocak tarihinden bu yana geçerli olan ikinci anlaşma uyarınca, AİK tarafından KKTC’ye bugüne (4 Şubat) kadar elektrik verileceğini yazan Alithia gazetesi, devamla, AİK basın sözcüsü Hristina Papadopulu’nun açıklamalarına yer verdi.

1–15 Ocak tarihlerini kapsayan ilk sözleşmenin tamamlanıp imzalandığını ve KKTC’ye verilen elektriğin borcunun 50 bin dolar tutarında olduğunu dile getiren Papadopulu, buna KDV ile yenilenebilir enerji kaynakları vergisinin de dahil olduğunu ifade etti.

“Kıbrıslı Türklerin bu vergilerden muaf tutulmak istediklerini, ancak bu talebin kabul edilmediğini” de öne süren AİK Basın sözcüsü, yapılan maliyet hesabının AİK’in her müşterisi için aynı olduğunu ve (Kıbrıslı Türkler için) herhangi bir özel düzenleme yapılmadığını ifade etti.

KKTC’ye elektrik verilmesine devam edilmesi için bugüne kadar yeni bir talep ortaya çıkmadığını da dile getiren Papadopulu, bunun gerçekleşmesi durumunda bu talebin yetkili kurumlar tarafından inceleneceğini ve onaylanması halinde de AİK’in, ihtiyaca göre, KKTC’ye elektrik vermeyi sürdüreceğini belirtti.

AİK’in Kıbrıslı Türklere yılbaşından bu yana elektrik verdiğini kaydeden Papadopulu, 16 Ocak- 4 Şubat dönemini kapsayan ikinci sözleşmenin önümüzdeki günlerde imzalanacağını ve ücretlendirmenin de yapılacağını sözlerine ekledi.

Haravgi ise “Gerekli Olmadıkça Kıbrıslı Türklere Elektrik Verilmesine Ara Veriliyor” başlıklı haberinde, yeni bir anlaşma ortaya çıkmaması durumunda, bugün KKTC’ye elektrik verilmesine ara verileceğini yazdı.