Haravgi gazetesine göre, AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis, Neofitu’yu İsrail de dahil tüm komşu ülkelerle işbirliği ilişkilerinin gelişmesinin arzu etmenin başka,  Güney Kıbrıs’ın Filistinliler ve Arap ülkelerle ilişkilerini sabote ederek tarihin ve gerçekliğin çarptırılmasının başka olduğunu anlamaya çağırdı.

Lukaidis “DİSİ Başkanı dünyanın her yerine dağılan Filistinlileri görmedi mi? Ya da işgal altındaki Filistin topraklarındaki kolonizasyonu? Çocuklar da dahil binlerce Filistinlinin tutukluluğunu da mı görmedi?” gibi sorular sordu.

Haberde, İsrail’i “yaşam mücadelesi veren küçük bir millet” olarak gösteren Neofitu’nun, Güney Kıbrıs’ın İsrail’i artık Filistin halkına karşı isteklerini şiddetle uygulayan saldırgan bir ülke olarak görmediği savunuldu. Neofitu’nun aynı zamanda İsrail’in bir kısmının, Yahudi devletinin var olma haklarını bile tanımayan yüz milyonlarca Müslüman ve Arapla karşı karşıya olduğundan da söz ettiği bildirildi.

Politis gazetesine göre DİSİ de AKEL’e yanıt olarak yaptığı açıklamada, AKEL’in Neofitu’nun ziyaretini, Filistinlilere atıfta bulunarak olumsuz olarak yorulmamayı seçmesinin endişe verici ve üzücü olduğunu belirtti.

DİSİ, AKEL’in, ülkeye olan kazançları artıran ve bölgede istikrar ve güven koşullarına yardımlarda bulunan dış politikaya katkıda bulunmaya istekli görünmediğini de savundu.

“SEÇİMLER VE GÖRÜŞMELERİN BİR BAĞLANTISI YOK”

Öte yandan, Fileleftheros gazetesine göre Noefitu, yurtdışından döndükten sonra yaptığı açıklamalarla, DİSİ’nin önümüzdeki Rum milletvekilliği seçimleri ve Kıbrıs sorunundaki görüşmelerle ilgili niyetlerine açıklık getirdiğini yazdı.

Neofitu’nun, Kıbrıs sorunu nedeniyle seçimlerin ertelenmesini tartışma konusu olarak bile kabul etmediğini, aksine yapılması için ekstra bir sebep olarak gördüğünü aktaran gazete, Noefitu’nun, parti olarak, seçim öncesi  40-45 günün yeterli olduğunu, Mayıs ayında yapılacak seçimler için Ocak başında çalışmaya başlama gereği görmediğini de belirttiğini kaydetti.