Gazete “Maraş’ın Açılması Yalnızca Rum İdaresi Altında… Aleksis Galanos’tan Spehar’a Mesaj: Maraş Kıbrıs Sorununda Yeni Bir Perspektif Meydana Getirebilir” başlıklı haberinde ise, sözde “Maraş” Belediye Başkanı Aleksis Galanos’un dün BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar ile bir araya geldiğini yazdı.

Galanos’un Spehar’a dün açık ve net bir mesaj gönderdiğini yazan gazete, Galanos’un Spehar’a yönelik ifadesinin “Maraş konusunun, doğru bir zeminde, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak yeni bir perspektif meydana getirebileceği” şeklinde olduğunu iletti.

Gazete, buna paralel olarak “kapalı şehirle ilgili herhangi bir tek taraflı hareketin BM’nin ilgili kararlarının maddelerinin ihlalini teşkil edeceği gibi, bunun BM çerçevesi dışında olacağının vurgulandığını” da iletti.

Haberde “şehrin açılmasının yalnızca Kıbrıs Rum idaresi altında gerçekleşebileceğinin izah edildiği” de öne sürüldü.

Alithia gazetesi ise “Maraş Şu an Kıbrıs Türk İdaresi Altında Açılmıyor- Tam Aksi Bilgilere Rağmen, Akıncı Maraş’ın Açılması Halinde, Bunun BM Parametrelerinde Olacağına Açıklık Getirdi- Ercan Havalimanı ve Mağusa Limanıyla Karşılıklar İstedi- Öte Yandan İki Devlet Var” başlıklarıyla yayımladığı haberinde “Maraş konusunun yavaş yavaş netlik kazandığını” ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın son açıklamalarının “Maraş’ın Kıbrıs Türk idaresi altında açılmasının pek olası olmadığını kanıtladığını” öne sürdü.

Konuyla ilgili olarak “müzakerelere yakın bir kaynağa” dayanan gazete, bu kaynağın gazeteye “Kıbrıs Türk tarafının, Maraş’ın Rum idaresi altında açılması konusunda hareket etmesine dair tek yolun, Kıbrıslı Türklerin sözde izolasyonunu kıracak olan karşılıklar verilmesi olduğunu söylediğini” iletti.

“İlk ve en çok arzu edilen karşılığın, işgal altındaki bölgelerdeki ticareti serbest bırakacak olan bir anlaşma olduğunu” öne süren gazete, “bahse konu hükümet kaynağının” gazeteye “hiçbir şekilde, günün sonunda çözümsüzlüğe hizmet edecek olan bir karşılıklar verilemeyeceğini söylediğini” ekledi.

Akıncı’nın Maraş konusunda Milliyet gazetesinde yer alan sözleri Haravgi’de “Maraş’la İlgili Karar Yok- Akıncı: Kıbrıs Rum Kesimi Oynamayan Gelin Gibi Davranıyor”, Politis’te ise “Akıncı Milliyet’e: Kıbrıs Rum Kesimi Çözüme İlişkin BM Parametrelerine Uymuyor- Maraş Konusunda Yalnızca BM Çerçevesinde Kararlar” başlıklarıyla yer buldu.