Fransız Total şirketinin, tek yanlı olarak ilan edilen Rum MEB’inde bulunan 11’inci parselde yaptığı yeni araştırmalarından ortaya çıkacak muhtemel olumlu gelişmelerin, Rum MEB’inde araştırma ruhsatı verilmeyen parseller için çıkılması beklenen 3’üncü tur ihaleye ivme kazandıracağı haber verildi.

Alithia gazetesi “11’inci Parselin Çözülemeyen Gizemi ve Üçüncü Tur Ruhsat İhalesi” başlığıyla yayımladığı haberinde, 11’inci parselin gizeminin geçtiğimiz ekim ayında çözülmesinin beklenmesine rağmen, şirketin parselde yaptığı yeni araştırmaların sonuçlarıyla ilgili olarak, gerek Fransız Total şirketi, gerekse Rum Hükümeti tarafından şu ana kadar açıklanacak bir şey ortaya çıkmadığını belirtti.

Bu araştırmaların sonuçlarının, Rum MEB’inin deniz tabanıyla alakalı yeni bir görüntü ortaya koyacağını kaydeden gazete, Rum Hükümetinin planları arasında 3’üncü bir tur ruhsat ihalesine çıkılmasının da bulunduğunu ve 11’inci parseldeki muhtemel olumlu bulguların Rum parsellerinde faaliyet göstermek isteyen şirketler için cazibe kaynağı teşkil edeceğini kaydetti.

Rum MEB’indeki parseller için çıkılacak 3’üncü tur ruhsat ihalesine, gerek hali hazırda MEB’de faaliyet gösteren şirketler, gerek de 2’nci tur ihaleye katılmak için jeolojik bilgiler satın alan ve kendilerine araştırma ruhsatı verilmeyen şirketlerin büyük ilgi gösterdiğini kaydeden gazete, İtalyan ENI şirketi ile Fransız Total’in Rum parsellerine ilgisinin, özellikle Mısır’daki “Zohr” yatağının bulunmasının ardından canlandığına dikkati çekti.

VASİLİKO’DA SIVILAŞTIRMA TERMİNALİ İNŞA EDİLMESİ

Fransız Total’in yaptığı yeni araştırmaların ortaya koyacağı sonuçların, yalnızca 3’üncü tur ihale açısından önemi olmadığını yazan gazete, bunların neredeyse unutulan Vasiliko’da bir sıvılaştırma kara terminali inşa edilmesi fikri açısından da öneme sahip olduğuna dikkati çekti.

Terminalin inşasının, yalnızca 12’nci parselde bulunan Afrodit yatağındaki doğal gaz miktarıyla başlamasının mümkün olmadığını kaydeden gazete, Rum MEB’indeki başka parsellerde ekstra doğal gaz miktarları bulunması durumunda terminal konusunun yeniden masaya konabileceğini ifade etti.

AFRODİT YATAĞI

Gazete, İsrail’de “Leviathan” parselinin kalkındırılmasına ne zaman başlanacağı konusunda net bir görüntü olmamasına rağmen, Rum hükümetinin enerji planlamalarının normal şekilde ilerlediğini kaydetti.

Rum hükümetinin görüşünün, Mısır’ın yatağı ile Afrodit yatağının beraber kalkındırılması şeklinde olduğunu kaydeden gazete, bunun birçok işbirlikleri ile maliyetin düşmesine yol açacağını belirtti.

Gazete, Rum hükümetinin Afrodit yatağının kalkındırılmasının İsrail parseli yüzünden gecikmeyeceğini, bunun normal şekilde ilerleyeceğini ifade ettiğini de ekledi.

Simerini ise “Artmış Bilgiler, Yenilenmiş Umutlar” başlıklı haberinde, elindeki güvenilir bilgilere dayanarak, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in geçtiğimiz perşembe günü Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Rum MEB’indeki 3’üncü tur bir ruhsat ihalesine çıkılmasına ilişkin planlamalar konusunda bir görüşme yaptığını yazdı.

Haberde, Rum MEB’indeki hidrokarbonlarla ilgili araştırma programıyla bağlantılı konularda Rum hükümetine danışmanlık yapan Fransız “Beicip Franlab” şirketinin danışmanlarının, hükümete yeni tur ihale konusunda yeşil ışık yakmak için, Mısır’ın MEB’inde tespit edilen “Zohr” yatağıyla ilgili jeolojik verileri beklediklerini ekledi.

Mahi gazetesi ise “Enerji Konusunda Büyük Faaliyetler” başlıklı haberinde, önümüzdeki günlerde Rum kesiminde enerji konusuyla ilgili çok ciddi açıklamalar yapılmasının beklendiğini haber verdi.

Rum hükümetinin ilk planının, enerji konusundaki sözleşmelerin yenilenmesi ve 3’üncü bir tur ihaleye çıkılması olduğuna dikkati çeken gazete, bu yılın sonundan önce ihaleye çıkılmasının beklendiğini ekledi.

Fransız Total’in nihai olarak terk ettiği 10’uncu parselin de ihalede yer alacağını yazan gazete, Total şirketinin Rum hükümetine iade etmesi gerekeceği 11’inci parselin yüzde 25’lik kısmı ve 12’nci parselin Noble Energy şirketine ruhsat verilmeyen yüzde 50’lik iki parçası için de ihaleye çıkılacağını ifade etti.

Gazete elindeki bilgilere dayanarak, bu üç parçanın, kısa zaman içinde çıkılacak olan 3’üncü tur ihalenin “kaymak tabakasını” oluşturacağını ekledi.