Mısır MEB’inde ENI tarafından keşfedilen Zohr yatağından daha büyük yataklar keşfedilebileceğine inanan ABD’nin, Zohr yatağının İsrail ve Güney Kıbrıs’ın Mısır’da faaliyet gösteren şirketlere doğal gaz sağlama çabalarını engellemeyeceği görüşünde olduğu haber verildi.

Politis’in “ABD: Çok Yatağınız Var... İsrail-Kıbrıs-Mısır Üçgeniyle İlgili Olumlu Değerlendirmeler... Zohr’dan Daha Büyükleri De Keşfedilebilir” başlıklı manşet haberine göre ABD Dışişleri Bakanlığı’nın enerji konuları koordinatörü Amos Hochstein Güney Kıbrıs, İsrail ve Lübnan’ın münhasır ekonomik bölgelerinde süreç içerisinde birçok yeni yatak saptanacağı inancını dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda yaptığı değerlendirmelerin ABD medyası kaynak gösterilerek aktarılan habere göre Hochstein, ENI’nin keşfettiği yatağın Doğu Akdeniz bölgesi için iyi haber olduğunu belirterek “ENI’nin Mısır yatağındaki başarısı, gelişmekte olan bölgenin çok daha fazla yatak verebileceğini gösteriyor” dedi.

Hochstein bazı analizcilerin, Zohr yatağının keşfinin Güney Kıbrıs ve İsrail’in Mısır’a gaz ihraç etme projelerinin uygulanmasında zorluk yaratacağı görüşüne katılmadığını söyledi.

VASİLİKO’DA DOĞAL GAZ SIVILAŞTIRMA KARA TERMİNALİ PROJESİNE DÖNÜŞ

Gazete ENI’nin keşfettiği Zohr yatağı nedeniyle Güney Kıbrıs ve İsrail’in Mısır’a doğal gaz satma anlaşmalarının ilerlememe tehlikesi üzerine bir kısım teknokratın, bu iki ülkenin Avrupa veya Asya pazarlarına sıvılaştırılmış doğal gaz satışını kolaylaştırmak için Vasiliko’ya doğal gaz sıvılaştırma terminali kurulması projelerini yeniden tartışmaya açtığını haber verdi.

Gazeteye göre aralarında eski KRETİK (Rum Devlet Hidrokarbon Şirketi) Başkanı Charls Ellinas’ın da bulunduğu teknokratlar, Vasiliko’ya terminal kurulmaması halinde, Güney Kıbrıs ve İsrail’in bölge piyasasıyla sınırlı kalma ve gazlarına alıcı bulamama bariz tehlikesi bulunduğuna dikkat çekiyor.

“SANKİ ZOHR YATAĞI KIBRIS’TA”

AKEL de dün Polit Büro üyesi de olan Avrupa Milletvekili Neoklis Silikiotis’in yayımladığı açıklama ile Vasiliko’ya doğal gaz sıvılaştırma kara terminali projesinin yeniden gündeme getirilmesi görüşünü ortaya koydu.

Silikiotis “hükümetin, -ana unsuru doğal gaz sıvılaştırma kara terminali kurulması olan- ülkemizi bölgesel enerji merkezi haline getirme stratejisini terk ettiği için, politikasının ana niteliği doğaçlamadır. Açıklamalarıyla, iyi planlanmış kamuoyu yaratma politikası uygulayan hükümetin bu tavrı öyle bir noktaya geldi ki, Zohr yatağı Mısır’da değil de Kıbrıs MEB’inde mi keşfedildi diye sorarsınız” dedi.

HOHCSTEIN VE CLINTON

Simerini haberi “Hohcstein Gaz Konusunda İyimser... Hillary Clinton Türkiye-İsrail Yeniden Yakınlaşmasının Hararetli Savunucusu” başlıklı haberinde Hochstein’in “Kürdistan hükümetinin bulunduğu bölgedeki doğal gaz için birçok olanak var. Neden Kürdistan’ı, Türkiye üzerinden Avrupa’ya önemli miktarda doğal gaz aktarıcısı olarak görmeyelim?” dediğini de yazdı.

“Amerikalı yetkili aralarında Kıbrıs ve İsrail’in de bulunduğu Doğu Akdeniz ülkelerinden de söz etmekten çekinmedi” ifadesine yer veren gazete Hohcstein’in İsrail ile arasındaki MEB anlaşmazlığının çözümüne aracılık etmek üzere birkaç ay önce Lübnan’a gittiğini hatırlattı. Lübnan, İsrail ve Güney Kıbrıs gibi ülkelerde daha büyük enerji rezervleri keşfedilebileceği görüşüne yer verdi.

Gazete devamla eski ABD first lady’si ve eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un Çarşamba gecesi Brookings Institution’da bir grup akademisyen ve gazeteciye, İsrail’i Türkiye’den özür dilemeye ikna etmek için yıllarını harcadığını söylediğine dikkat çekti.

“AFRODİT”TEN VASİLİKO’YA BORU HATTINA MALİ FİNANS ARANMASI İÇİN DÜĞMEYE BASILDI

Aynı gazete ENI CEO’sunun Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşmesinden kısa süre sonra Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’le bir araya gelerek, kapalı kapılar ardında, 12’nci parseldeki ‘Afrodit’ yatağını Vasiliko’ya bağlayacak boru hattına mali finansman aranması için düğmeye bastığını haber verdi.

Habere göre Afrodit yatağından Vasiliko’ya kadar döşenecek boru hattının, daha ucuz elektrik üretimi için Rum Elektrik İdaresi’nin (AİK) Vasiliko’daki musluklarına bağlanması planlanıyor.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak Boru hattının 500 milyon Euro maliyeti olacağını belirten ve Rum Maliye Bakanlığı’nın finansman için eldeki seçenekleri inceleyeceğine dikkat çekti. Bakanlıktan bir kaynağa dayanarak, Güney Kıbrıs’ın ekonomik yoksunluk çekiyor olmasına karşın boru hattını öz kaynaklarından finanse etme seçeneğini göz ardı etmediğini ancak bu şartlar altında Yap-İşlet-Devret modelinin zemin kazanmakta olduğunu yazdı.