Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinde görüşülenlere ilişkin yaptığı açıklamayı, “Akıncı’nın dile getirdiği tezler Kıbrıs Rum tarafının da tezleridir anlamı taşımaz” sözleriyle değerlendirdi.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün Girne kökenli Rumlar tarafından düzenlenen bir etkinliğe katıldığını, burada yaptığı konuşmada, çözüm müzakereleri ve Cumhurbaşkanı Akıncı’nın son açıklamalarını değerlendirdiğini yazdılar.

Habere göre etkinlik sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Anatasiadis, Akıncı’nın son açıklamalarının sorulması üzerine “Akıncı’nın dile getirdiği tezlerin Kıbrıs Rum tarafının da tezleri olduğu anlamı taşımadığını” söyledi.

Anastasiadis, “Müzakere masasında bizim tezlerimiz ve onların tezlerinin olduğunu söylemeliyim. (Akıncı) Neyde anlaştığımızı değil neyi görüştüğümüz söyledi” şeklinde konuştu.

Akıncı’nın “kalıcı sapmalardan bahsettiğinin” dile getirilmesi üzerine ise Anastasiadis, “böyle bir şey söz konusu değil” ifadesini kullandı.

Anastasiadis ayrıca Girne kökenli Rumlara yönelik konuşmasında, “Anlaşmaya varılan her ne olursa onu açıklayacağını, Ne Kıbrıs Türk ne de Kıbrıs Rum tarafından yanlış bilgilendirme olmasını önlemek için halkı bilgilendireceğini” belirtti.

Müzakerelerde, her vatandaşın ikamet yerini seçmesini sağlamayı arzuladıklarını ifade eden Anastasiadis, “her vatandaş, iki toplumlu, iki kesimli federasyon çerçevesinde haklarını garanti altına alan bir devlette nerede ikamet edeceğini seçmesini arzuladıklarını” vurguladı.

Anastasiadis, müzakere masasında uzlaşıya varılanların çarpıtılarak aktarılmasına izin vermeyeceğini bu yüzden de müzakerelerde duyurulabilecek bir şey olduğunda bunu bizzat kendisinin açıklayacağını belirterek, bugüne kadar ülke içerisinde çatışma ortamı olmaması için büyük sabır gösterdiğini, bu yüzden sabırlı ve birlik içerisinde olunması gerektiğini ifade etti.

ANASTASİADİS SEN SİNOD’A BİLGİ VERECEK

Öte yandan gazete, Anastasiadis’in bugün Rum Ortodoks Kilisesi Sen Sinod Meclisiyle toplantı gerçekleştireceğini ve müzakereler hakkında bilgi vereceğini belirtirken bu bilgilendirmelerin düzenli aralıklarla yapılmakta olduğunu da vurguladı.

RUM SİYASİ PARTİLERİ AKINCI’NIN AÇIKLAMALARI İÇİN ANASTASİADİS’TEN İZAHAT İSTİYOR

Gazete bir diğer haberinde, Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ile Vatandaşlar İttifakı’nın Akıncı’nın son günlerde yaptığı açıklamalar konusunda Anastasiadis’ten izahat istediklerini yazdı.

Habere göre Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi açıklamasında, Akıncı’nın sözlerinin “AB normlarından kalıcı sapmalar ihtimalini güçlendirdiğini” iddia ederken Vatandaşlar İttifakı ise “Kıbrıs Türk tarafının istediği şeyin, Kıbrıslıların insan hak ve temel özgürlüklerinin Almanya ya da Finlandiya’ya yerleşmeye karar vermeleri halinde sahip olacakları kadar olmasını öngören bir çözüm olduğunu” öne sürdü.

Her iki parti de Anastasiadis’ten müzakere masasında görüşülenler konusunda daha ayrıntılı bilgilendirme talep etti.