Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bu akşam BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile BM Genel Merkezi’nde bir görüşme gerçekleştireceği belirtildi.

Alithia gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, bu akşam BM Genel Sekreteri Ban ile gerçekleştireceği görüşmede, Kıbrıs sorunundaki müzakereler sürecine ilişkin doğrudan bilgilendirme yapacağını yazdı.

Gazete, Anastasiadis ile Ban arasındaki görüşmenin, Ban’ın liderlerle yapacağı üçlü görüşmenin hazırlığı çerçevesine olacağını belirtti.

Habere göre, Anastasiadis, görüşme kapsamında, açık konulara ilişkin Rum tarafının görüşlerini ortaya koyma imkanının bulmasının yanında Ban’ın sürece müdahil olması yöntemlerini de ele alacak.

Anastasiadis’in, Ban’a yapılacak “sürece etkin bir şekilde müdahil olma” çağrısının, herhangi bir durumda “hakemlik” niteliğine sahip olmayacağını da açıkça dile getireceği kaydedildi. 

ANASTASİADİS’İN DİĞER TEMASLARI

Gazete, Anastasiadis’in, New York’ta bulunduğu sürede, Kıbrıs sorunundaki gelişmeler, müzakere sürecinin ne aşamada olduğu ve ileriki adımlara dair görüşlerini de aktarma imkanı bulacağını yazdı. Rum liderin bu kapsamda, Pazartesi günü Güvenlik Konseyi’nin daimi 5 üyesi onuruna yemek vereceği ifade edildi.

Habere göre, Anastasiadis, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi, Yunanistan Başkanı Aleksis Çipras ile de bir araya gelecek. Anastasiadis’in, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile de görüşmesi bekleniyor.

Anastasiadis’in, 22 Eylül’de BM Genel Kurulu’nda konuşacağını ve ardından da basın toplantısı düzenleneceğini yazan gazete Anastasiadis’in, Kıbrıs Bankası Başkan Yardımcısı Wilbur L.Ross, Exxon Mobile Başkanı Rex.W.Tillerson, Libra Group CEO’su Yeorgios Logothetis gibi ekonomik unsurlarla da önemli temaslarda bulunacağını belirtti.

Habere göre Anastasiadis, Amerikan-Yahudi Komitesi’ndeki etkinlikte de konuşma yapacak.