Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, “Kıbrıs’ta her iki tarafın da, Kıbrıs sorununun çözümünün bir uzlaşı olacağını anlaması gerektiğini” söyledi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre Anastasiadis, Cuma gecesi “Poseidonos” isimli derneğin 40’ıncı yıldönümü sebebiyle düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, önümüzdeki günlerde Kıbrıs sorunu müzakerelerine ilişkin halka ayrıntılı bilgi vereceğini de açıkladı.

Gazetenin haberine göre Anastasiadis konuşmasında, Mayıs ayında “işgal ordusundan kurtulma ve yeniden birleşme hedefiyle yoğunlaştırılmış müzakerelerin başladığını” belirterek “AB üyesi bir devlet olma niteliğimizi kullanarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, 1977, 1979 ve 2008 uzlaşıları ve BM Kararları aracılığıyla nasıl iki toplumlu, iki kesimli federasyona dönüşeceğini görmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Anastasiadis, “Önümüzdeki günlerde nerde uzlaşılar ve nerde görüş birliğinin olduğu, düşüncelerin  neler olduğu, önemli konularda gelişmelerin neler olduğu, eğer varabilirsek çözümden sonraki ilk günlerde nelerin olacağı, iade edilecek bölgeler, takvimler ve işgal askerlerinin geri çekilmesi ve ne kadar sürede bunun başarılması gerektiğine dair Kıbrıs halkına ayrıntılı bilgi vereceğim” şeklinde konuştu.

“Müzakerelerde konuların çoğunda, kiminde anlaşma kiminde görüş birliği şeklinde ilerleme sağlandığını” belirten Anastasiadis, “ancak hali hazırda sorunlarla karşılaştıkları konuların da bulunduğunu” ifade etti.

Anastasiadis, “aşırı iyimserlik tablosu yaratmak istemediğini ancak gerek kendisi gerekse Mustafa Akıncı’nın çözüm bulmak için sıkı çalışmaya kararlı olduklarını ve başkalarının kontrolü altında olmaya devam etme lükslerinin bulunmadığını” belirtti.

Anastasiadis, “her iki tarafın da, çözümde kazananların ve kaybedenlerin olamayacağını anlaması gerektiğini” vurguladı ve “çözümün fonksiyonel, kalıcı ve sürekli bir devlet sunması gerektiğini” ifade etti.

Çözümün bir uzlaşı olacağını vurgulayan Anastasiadis, “Bu vatan onun yada bunun değil, hepimizindir ve Türkiye’nin de çözüme katkı ve desteğinin olması yeterlidir” şeklinde konuştu.