Güney Kıbrıs’ta merkez partiler olarak adlandırılan partilerden DİKO, Dayanışma Hareketi, Vatandaşlar İttifakı ve Çevreciler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’ye yönelik eleştirilerini dün de sürdürdüler.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, DİKO’dan yapılan açıklamada, Anastasiadis’in “sürekli tutum değiştirmesinin güvenilmezliğini kanıtladığı ve Kıbrıs Rum tarafının müzakere gücünü zayıflattığı” belirtildi.

Açıklamada, Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Crans Montana zirvesinde yaşananları raporunda doğru şekilde aktaracağına inandığını açıklamak yerine, bunun gerçekleşmesini sağlayacak eylemler yapması gerektiği vurgulandı.

"ANASTASİADİS HALKA ACELECEİ BİR ÇÖZÜM EMPOZE ETMEYE ÇALIŞIYOR"

Dayanışma Hareketi’nin açıklamasında Anastasiadis’in, AKEL ve DİSİ’yle birlikte halkı, “müzakerelerin başlamasının ölüm kalım konusu olduğuna inandırmaya çalıştıkları, bunun da aceleci bir çözümün empoze edilmesi için kullanılacağı” iddia edildi.

EİDE GİDERKEN BİLE YÖNLENDİRMEYE ÇALIŞTI

Vatandaşlar İttifakı’nın açıklamasında, Başpiskopos Makarios’un verdiği mücadelenin izinden gidilmesi gerektiği belirtilirken, Çevreciler ise açıklamasında, Eide’nin görevden ayrılırken bile, kendisinden sonraki dönemi yönlendirmeye çalıştığı iddiasında bulunuldu.