Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, BM Genel Kurul çalışmalarına katılmak ve bir dizi başka temasta bulunmak üzere gittiği New York’ta, dün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştüğü haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “Rusya’dan Tam Destek… Anastasiadis ile Lavrov Dün New York’ta Görüştü- Moskova Kıbrıs’ın Endişelerini Anlıyor ” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in Lavrov ile yaptığı 25 dakikalık görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Rusya’nın Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tezlerini tam olarak anladığını söylediğini” iletti.

Gazeteye göre Anastasiadis, Lavrov ile yaptığı görüşmenin, bugünlerde BM’de gerçekleştirmekte oldukları; mevcut durum ve perspektifler, aynı zamanda gösterdikleri büyük çabaya yönelik destek ve dayanışmanın sürmesi gerektiğine ilişkin bilgi verme amaçlı temaslara dahil olduğunu belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı’ndan kendi tezlerine yönelik tam bir anlayış ortaya çıktığını yineleyen Anastasiadis, iki ülkeyi ilgilendiren bazı konularda fikir alışverişinde bulunduklarını da ifade etti.

Gazeteye göre Lavrov ise açıklamasında, Anastasiadis ile birlikte, Anastasiadis’in Moskova’ya yaptığı ziyaret sırasında üzerinde mutabakata varılan konuların uygulanmasının nasıl ilerlediğine bakacaklarını dile getirdi.

AB-Rusya ilişkileriyle ilgili bir soru üzerine ise, bunların normalleşmesi gerektiğini ifade eden Anastasiadis, Minsk prosedürünün tek yol olduğunu düşündüklerini belirtti.

Yaptırımların diyaloğa ve sorunların çözümüne fırsat tanımadığını ifade eden Rum lider, bunun tam aksine tarafları ayırdığını, bunun bedelini ödeyenlerin de küçük üye devletler olduğunu sözlerine ekledi.

BAN KIBRIS SORUNUNA DEĞİNDİ

Gazete, bu yıl 71’incisi gerçekleşen BM Genel Kurulu Toplantısı çalışmalarının dünkü resmi açılışında konuşan BM Genel Sekreteri Ban’ın ise, bir dizi uluslararası ve bölgesel konu yanında Kıbrıs sorununa değindiğini de yazdı.

Gazeteye göre Ban konuşmasında “Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varılmasına ilişkin cesaret verici hareketlere” atıfta bulundu.

Öte yandan gazete, BM Genel Sekreteri Ban’ın New York’ta İngiltere Başbakanı Theresa May ile görüşmesinde, Kıbrıs sorununun ele alındığını da yazdı.

Gazete, Ban’ın temsilcisi tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre “Ban ile May’in, Kıbrıs’ta devam eden müzakerelerle ilgili fikir alışverişinde bulunduklarını, aynı zamanda liderlerin 2016 yılı içerisinde çözüme ulaşma konusundaki taahhüdüyle ilgili değerlendirmeyi paylaştıklarını belirttiklerini” de iletti.

ANASTASİADİS ABBAS İLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün New York’ta, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile görüştüğünü de yazdı.

Görüşmede, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis ve diğer bazı yetkililerin hazır bulunduğunu yazan gazete, Kasulidis’in de New York’ta bazı temaslarda bulunduğunu belirtti.

Kasulidis’in bu temaslar çerçevesinde Bangladeş Dışişleri Bakanı ile bir araya geldiğini yazan gazete, Kasulidis’in ABD’nin Enerji Konularından sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Amos Hochstein ile gerçekleştirdiği görüşmede ise, “Kıbrıs” ve bölgenin enerji olanaklarının masaya yatırıldığını ekledi.