Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, “Kendisinin kapalı bölge Maraş’ın Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) kapsamında iade edilmesi önerisine karşılık Türk tarafının Timbu (Ercan) Havaalanı’nın BM gözetiminde açılması önerisinde bulunmasının GYÖ’leri bitirdiği” iddiasında bulundu.

Fileleftheros gazetesi: “Timbu Önerisi GYÖ’leri Öldürdü” başlığı altında verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün akşam Rum Radyo Televizyon Kurumu’na (RİK) verdiği röportajdan kesitler yayınladı.

Anastasiadis, kapalı bölge Maraş’ın GYÖ olarak açılması önerisine karşılık Türk tarafının Ercan Havaalanı’nın BM gözetiminde açılması önerisinde bulunduğunu iddia ederek, bu talebin “tehlikeler içermesinden ötürü, bu gelişme ışığında GYÖ’ler yerine Kıbrıs sorununda anlaşmaya ağırlık veriliyor” şeklinde konuştu.

Habere göre Anastasiadis, Gazimağusa’ya ilişkin “hedeflerinin ve tezlerinin, toprak düzenlemelerinin kapalı bölgeye değil, daha geniş alana yönelik olması” şeklinde olduğunu ifade etti.

Garantiler konusunda ise Anastasiadis, “Türk tarafından bir tutum değişikliğinin gözlemlendiğini” iddia ederek “Kıbrıs’ın AB üyesi bir devlet olmasından ötürü garantileri içeren bir anlaşmayı kabul etmeyeceğini” vurguladı.

Dönüşümlü başkanlık konusundaki bir soruya “bu konudaki (kabul etmediği yönündeki) görüşünün bilindiğini” söyleyerek yanıt veren Anastasiadis, “hakemlikle sona ereceği için takvimleri de kabul etmediğinin” altını çizdi.

Anastasiadis, varılacak bir anlaşmanın karar vermesi için halkın onayına sunulacağını ve bilgilendirme için yeterli zamanın da tanınacağını belirttiği röportajında, “Kapalı bölge Maraş’ın, ikamet edilmeyen bölgelerin ve ara bölgenin anlaşmanın ilk gününden iade edilmesini istediğini” de vurguladı.

Gazete, Anastasiadis’in Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya ilişkin ifadelerinde “çok dikkatli davrandığı” yorumunda bulunurken “görüş birliğinin mevcut olduğu unsurlarda daha fazla müzakere edilme çerçevesinin de bulunduğunu” söylediğini de aktarı.

Habere göre Anastasiadis röportajında, EDEK ve Ulusal Konsey tutanaklarının açıklanması konusuna da geniş şekilde değindi.