Simerini ve diğer gazetelere göre Rum tarafından bir grup EOKA’cının da katıldığı etkinliğin kapanış konuşmasını yapan Anastasiadis “Gençliğin güzelliğini umursamadan canlarını verenleri, vatanımıza özgürlük vermek için kendilerini feda edenleri onurlandırmak için savaş vereceğiz” ifadesini kullandı.

Anastasiadis “Mücadele Enosis için başlamış olabilir. Elbette o mücadelenin başka bir sürece girmiş olmasında mücadelecilerin sorumluluğu yoktur. Ancak hepimizin yaşamasına ve hatta özgür yaşamasına olanak tanıyan, kendi hatamızla vatanımızın başına açtıklarımızı tamamlamamıza olanak tanıyan da o mücadeledir: Girne’nin, herkesin özellikle de orada yaşayan, büyüyenlerin Girne, Karava (Alsancak), Omorfo (Güzelyurt) ve Mağusa sakini olduğunu göreceğimiz üniter bir ülke haline getirerek tamamlama olanağı tanıdığı” vurgusunu yaptı, şunları söyledi:

“Türkiye’ye de vatanımızın yarısını işgal etme fırsatı veren hatalarımız nedeniyle zaruri olan, devletin bugünkü şeklini bir federal statüye dönüştürmek veya kurmak için çalışıyoruz. iki bölgeli iki toplumlu federasyonun işleyip işlemeyeceğini, ırkçı olup olmadığını soruyorlar.  İşleyebilir, sürdürülebilir, insan hakları ve özgürlüklerini güvence altına alan bir çözüm bulmak zorundayız. Bugün diyaloğa temel teşkil eden müktesebatı, ilkeleri, değerleri, adaleti elde etmemiz için Kıbrıs’ı AB’ye üye yapmayı başaran Glafkos Klerides de bu yönde çalıştı ve ‘gururlu olduğunu’ söyledi.”