Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, yabancı şirketlerin Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)” içerisinde hidrokarbon alanında araştırmalar yapmaya büyük ilgi gösterdiğini belirtti.

Fileleftheros gazetesine göre bu yıl 7’incisi gerçekleştirilen ve dün başlayan Akdeniz Doğalgaz-Petrol Forumu’nda konuşan Anastasiadis, Rum Hükümeti’nin hidrokarbonlar konusundaki enerji politikasının temel noktalarına değindi.

Şirketlerin sözde “MEB” içerisindeki parsellere büyük ilgi gösterdiğini vurgulayan Anastasiadis, Rum Bakanlar Kurulu’nun bu ilgiye yanıt vererek, Şubat ayında üçüncü tur ruhsat ihalesine çıkma kararı aldığını söyledi.

“MEB” içerisinde doğalgaz keşiflerinin, Rum Hükümeti için büyük önceliğe sahip bir konu olarak kabul edildiğini ifade eden Anastasiadis, bunun, sadece enerji alanında büyük gelişmelerin ortaya çıkmasından değil, bu gelişmelerin kendileri için çok önemli olan ekonomik ve jeopolitik konularla ilgili olmasından kaynaklandığını belirtti.

Noble Energy ile British Gas (BG) arasındaki anlaşmanın büyük öneme sahip olduğunu da söyleyen Anastasiadis, Afrodit yatağıyla ilgili üzerinde çalışılan en olası senaryonun Mısır ve Güney Kıbrıs’a bölgesel boru hattı oluşturulması olduğundan söz etti.

ENI-Kogas konsorsiyumu 2, 3 ve 9’uncu parsellerdeki, Total şirketinin de 11’inci parseldeki hidrokarbon araştırma ruhsatlarının uzatıldığına da işaret eden Anastasiadis, Total’in yıl sonuna kadar sondaj yapmasının beklendiğini belirtti.

Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın hedeflerinin AB enerji stratejisiyle aynı çizgide olduğuna işaret ederek Doğu Akdeniz koridorunun AB enerji güvenliğinde önemli bir rol oynayabileceğine dair inancını dile getirdi.

Rum Hükümeti’nin hedefinin AB’nin yöndeki çabalarını desteklemek olduğunu söyleyen Anastasiadis, ayrıca konuşmasında “Euro-Asia Interconnector” ve “EastMed Pipeline” projelerinden söz etti.