Kıbrıs sorununa ilişkin ilginin, iki tarafın ve garantörlerin çalışma gruplarının bugün gerçekleştirmeye başlayacakları görüşmelerle birlikte, en azından üç günlüğüne İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasına taşınacağı haber verildi.

“Şimdi Teknik Heyetlerin Vakti” başlıklı haberinde, uzmanlar grubunun, güvenlik ve garantiler başlığının tartışılması ve çözümü çabası çerçevesinde, ele alınması gereken belirli sorular kayda geçireceklerini yazan Alithia gazetesi, hedefin, görüşmelerin yeniden siyasi aşamaya taşınması için, sürecin tamamlanması olduğunu kaydetti.

Çalışma gruplarının bugünkü görüşmelerinin başlangıcı sırasında, bir çalışma metni (belgesi) hazırlanacağını kaydeden gazete, güvenlik ve garantilerle ilgili görüşmenin siyasi aşamaya nasıl geçeceğinin ortaya çıkması için, tarafların görüşlerinin bu çalışma metninde kayda geçirileceğini belirtti.

Söz konusu belgede, tarafların endişelerinin ve bahse konu endişelerin yatıştırılmasına dair önerilerinin yer alacağını kaydeden gazete, Rum-Yunan tarafının, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in güvenlikle ilgili önerisine ve Yunan tarafının “Yunanistan-Kıbrıs-Türkiye Dostluk Paktı” önerisine odaklanacaklarını haber verdi.

Mont Pelerin’deki görüşmelere katılacak olan Rum heyetin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’ten “siyasi yönergeler” aldığını da yazan gazete, devamla, Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in açıklamasına yer verdi.

Gazeteye göre, çalışma gruplarının görüşmelerinin başlaması konusuna değinen Hristodulidis, güvenlik ve garantilerle ilgili görüşmenin siyasi aşamaya nasıl geçeceğinin ortaya çıkması için, tarafların görüşlerinin kayda geçirileceği bir çalışma metni hazırlanacağını dile getirdi.

BM tarafından hali hazırda birtakım sorular ortaya konduğunu ifade eden Rum sözcü, müdahil tarafların bu sorular üzerinde görüş belirtmeye çağrılacaklarını dile getirdi.

Bu soruların, iç ve dış güvenlik meseleleri ile tarafların endişeleri ve çözümün uygulanmasıyla alakalı olduğunu dile getiren Hristodulidis, Rum-Yunan tarafının Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in güvenlikle ilgili önerisi ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ın “Dostluk Paktı” önerisine odaklanacağını söyledi.

Hristodulidis, Kıbrıs sorununun iç boyutlarıyla alakalı olarak bu hafta Kıbrıs’ta herhangi bir görüşme yapılmasının öngörülmediğini de sözlerine ekledi.

Yunan heyetinin bugün masada Kıbrıs Rum tarafı ile tam bir anlaşma içerisinde olacağını da yazan gazete, yedi kişiden oluşacak Yunan heyetine, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Dimitris Paraskevapulos’un başkanlık edeceğini ekledi.

ANASTASİADİS

Gazeteye göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise dün akşam yaptığı bir açıklamada, Mont Pelerin’de bir sonuç ortaya çıkıp çıkmayacağının, Türkiye’nin gerçek isteğine bağlı olduğunu iddia etti.

Gazeteye göre Anastasiadis, başlayacak olan diyalog aracılığıyla, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda karşı karşıya bulundukları en önemli sorunlardan birini (güvenlik-garantiler) aşmalarına izin verecek öneriler sunulmasını umduğunu da dile getirdi.

Gazeteye göre Anastasiadis, Mont Pelerin görüşmeleri ışığında yeteri kadar hazırlandıklarını ve Yunanistan hükümetiyle de tam anlamıyla koordineli olduklarını sözlerine ekledi.

Haber Fileleftheros gazetesinde “Teknokratlar Mont Pelerin’de Hazır” başlığıyla yer alırken, Politis ise habere “Garantilerle İlgili Yoğun Üç Gün- BM’nin Sorularıyla İlgili Tezlerin Kayda Geçirilmesi- Cenevre’ye Geri Dönüş Hedefi Devam Etmekte” başlıklarıyla yer verdi.

Mont Pelerin’deki görüşmelerin bugün başlayacağını yazan gazete, hedeflenen şeyin, Kıbrıs konferansı Ocak ayı sonunda veya Şubat ayı başında muhtemelen yine Cenevre’de toplandığı zaman, garantör güçlerin başbakanlarının da huzurunda, daha fazla başarı olasılığına sahip olması olduğunu yazdı.

Çalışma gruplarının bugünden itibaren Cuma gününe kadar, gün boyunca yoğun bir şekilde çalışacaklarını dile getiren gazete, siyasi amirleriyle sürekli iletişim içerisinde bulunacak olan çalışma gruplarının, BM’nin ortaya koyduğu sorulara, tarafların kararlaştırdığı yanıtları vereceklerini belirtti.

Gazete AB’nin Mont Pelerin’deki temsilcisinin yanında, İsviçre’ye Avrupa Komisyonu’nun müzakerelerdeki temsilcisi Peter Van Nuffel’in gideceğini de belirtti.

Gazete “Derinlere Giriyorlar” ara başlıklı haberinde ise, uzmanların gerek iç gerek dış boyutları olmak üzere, güvenlik ve garantiler konularına odaklanacağını, öte yandan kolluk hizmetleri gibi, kurucu devletlerle ilgili konuların ise ele alınmayacağını öne sürdü.

Kayda geçirilecek olan şeyler arasında, çözümün uygulanması konuları ile Kıbrıs’ın uluslararası güvenlik yapılarına katılımı şekline ilişkin meselelerin bulunduğunu da kaydeden gazete, BM’nin Mont Pelerin’deki görüşmelerde UNFICYP Misyon Şefi Elizabeth Spehar tarafından temsil edileceğini ekledi.

Simerini gazetesi “Mont Pelerin’den Yüzeysel Beklentiler” başlığıyla manşetten yer verdiği haberinde, Mont Pelerin’deki görüşmelerin bugün düşük beklentilerle başlayacağını yazdı.

“Elde ettiği bilgilere” dayanarak, görüşmenin “araştırma nitelikli” olacağını yazan gazete, her çalışma grubunun, tezlerin kayda geçirilmesi ve var olan niyetler konusunda ağız yoklanması için, geriye kalanlara sorular yönelteceğini yazdı.

İstişare sürecinin sonucunun, BM belgesinde kayda geçirileceğini yazan gazete, yine elindeki bilgilere dayanarak, teknokratların, yanıtlar verme veya karar alma dışında, öneriler sunulmasını da kapsayan daha öte müzakere için yetkili olmadıklarına dikkati çekti.

Haravgi ise habere “Teknokratlar Bugün İşe Başlıyor” başlığıyla yer verirken, “yetkili bir kaynağa” dayanarak, Mont Pelerin’deki görüşmelerin, garantiler konusunda çözüm bulma hedefine değil, mümkün olduğunca ortak bir bileşene ulaşma hedefine sahip olduğunu yazdı.

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin bir çalışma planı hazırladığını yazan gazete, heyetlerin bunun üzerinde müzakere yapacağını, aynı zamanda tezler ve fikirlerin de bunun üzerinde kayda geçirileceğini ekledi.

ANASTASİADİS İLE ÇİPRAS’IN TELEFON TRAFİĞİ

Öte yandan gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın dün ve dünden önceki gün, bilgilendirme ve koordinasyon amaçlı bazı telefon görüşmelerinde bulunduklarını yazdı.

Anastasiadis’in dün akşam Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile telefonda görüştüğünü kaydeden gazete, Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in twitter’da yaptığı paylaşımda, görüşmenin konusunun Cenevre konferansının sonuçları olduğunu yazdığını aktardı.

Gazeteye göre Hristodulidis, Anastasiadis’in geçtiğimiz gün de Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile telefonda görüştüğünü belirtti.

Gazete, buna paralel olarak, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile telefonda görüştüğünü ekledi.