AB Komisyonu’nun Türk vatandaşlarına vize uygulamasının kaldırılması yönünde aldığı tavsiye kararının ardından Güney Kıbrıs’ta devam eden tartışmalara dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’de dahil oldu.

Fileleftheros gazetesi konuya ilişkin haberini: “Erdoğan Koşulları Değiştirdi – Vize Konusunu Batırıyorken Kıbrıs’ta Siyasiler Hala Birbirlerini Boğazlıyorlar” başlıkları altında verdiği haberinde, AB Komisyonu’nun vizeler konusundaki kararının üzerinde 24 saatten biraz fazla geçmişken ve Rum siyasiler bu konuda tartışırlarken Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyu tek başına kapattığı yorumunda bulundu.

Gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuya ilişkin açıklamasına geniş yer verirken, Güney Kıbrıs’taki tartışmalara dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de dahil olduğunu vurguladı.

Habere göre Anastasiadis, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla görüşmesinin ardından Rum başkanlık sarayına dönüşünde yaptığı açıklamada, konunun “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin çıkarlarını koruyacak şekilde, gerektiği gibi idare edileceğini” belirtti.

Anastasiadis, konu hakkında oy çokluğuyla karar verilecek olması ve kendilerinin bu konuyu doğrudan idare etme olanaklarının bulunmamasından ötürü, şartlar çiğnendiği anda erteleme gerçekleşmesini sağlayacak şartların konulmasını talep edeceklerini vurguladı.

Anastasiadis, “Herkes bilmelidir ki, işgal altındaki bölgelere yasadışı yollarla giren hiçbir Türk vatandaşı, vize serbestisi çerçevesinde Kıbrıs Cumhuriyeti’ne kabul edilmeyecektir” şeklinde konuştu.

Anastasiadis, Türk vatandaşlarının sözde “yasal yollarla” Kıbrıs’a gelecekleri ve KKTC’de “yerleşik olacakları” şeklindeki iddialara da “bugüne kadar Türk vatandaşlarının böyle bir şey yapma ihtiyacını hissetmedikleri” yanıtını verirken “tehlike tellallığı yapmaktan ve popülizmden uzak durulması” çağrısında da bulundu.

Gazete, Anastasiadis’in ayrıca, seçim öncesi dönemdeki tartışmaların içine girmek istemediklerini ancak kendisine eleştiri yöneltildiğinde hükümetin de gerçekleri vurgulamak adına cevap vermesinin normal olduğunu söylediğini aktardı.

Anastasiadis ayrıca, partilerin icra etmeleri gereken parlamento işlerine yoğunlaşmaları gerektiğine de vurgu yaptı.

Öte yandan Simerini gazetesi, Anastasiadis’in bu açıklamalarıyla yangını söndürmekten çok körüklediğini yazdı.

Gazete, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un Anastasiadis’i, Türkiye her alanda ve tüm ülkelerden eleştiri alırken Türkiye’yi öven tek lider şeklinde nitelendirdiğini aktardı.

AKEL’den dün yapılan açıklamada Anastasiadis’e yönelik “bakanlarına seçim öncesi tartışmalara karışması emri verdiğinin ortaya çıktığı” eleştirisinde bulunurken,  DİSİ, DİKO ve diğer küçük partiler arasında vize konusunda karşılıklı eleştiriler de benzer şekilde devam etti.