Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)” içerisindeki 6, 8 ve 10 numaralı parseller için geçtiğimiz Mart ayında çıkılan 3’üncü tur ruhsat ihalesine başvuruların dün sona erdiği ve bu üç parsel için sekiz şirketin toplam 6 başvuruda bulunduğu haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “İtalyan-Fransız İttifakı… ENI ile TOTAL Türk Tehditlerini Birlikte Görmezden Geliyor ve 6 Numaralı Parseli Talep Ediyor” başlığıyla manşetten yayımladığı haberinde, İtalyan ENI ile Fransız TOTAL şirketinin “Türkiye’nin ileri sürülen tüm tehditleri ile perde gerisinde verdiği tüm savaşları görmezden gelerek, 3’üncü tur ruhsat ihalesiyle ilgili ilk sürprizi yaptıklarını” ileri sürdü.

İki Avrupa şirketinin, dün bir ortaklık şirketi (konsorsiyum) meydana getirerek sözde Rum MEB’indeki 6 numaralı parsele talip olduklarını yazan gazete, bu iki şirketin 10 numaralı parsel için de başvuruda bulunduklarını belirtti.

Üç ortaklık (ki bunlardan birisi ENI-TOTAL’dir) ve bir diğer büyük şirketin, üç parsel için başvuruda bulunduğunu kaydeden gazete, Amerika, Arap Körfezi ayrıca Güney, Orta ve Kuzey Avrupa’dan şirketlerin Rum MEB’ine dinamik bir giriş yapmak istediklerini ifade etti.

Gazete, şirketlerin isimlerinin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Bakanlar Kurulu’nun bilgilendirilmesinin akabinde, önümüzdeki Çarşamba günü resmen açıklanacaklarını da anımsattı.

3’üncü tur ruhsat ihalesinde, şirketlerin ilgisi konusunda en nihayet birçok olumlu gelişme ortaya çıktığını yazan gazete, bu durumun Rum MEB’inin jeopolitik önemini büyük ölçüde artırmakta olduğuna dikkati çekti.

“Elindeki bilgilere” dayanarak üç ortaklıktan ikisine ikişer, bir tanesine de üç şirketin katılmakta olduğunu da izah eden gazete, bir diğer şirketin de tek başına teklifte bulunduğunu belirtti.

Beklendiği üzere en büyük ilgiyi 10 numaralı parselin topladığını kaydeden gazete, politik ve enerji açısından kritik önem taşıyan 6 numaralı parsel için de güçlü bir teklifte bulunulduğunu ekledi.

“10 NUMARALI PARSELE RAĞBET VAR”

Haravgi ise yukarıdaki başlıkla yayımladığı haberinde, 3’üncü tur ruhsat ihalesinde en çok Mısır MEB’indeki “Zohr” yatağıyla komşu olan 10 numaralı parsele rağbet olduğunu, bununla birlikte 6 ve 8 numaralı parsellere de ilgi gösterildiğini yazdı.

Gazete şirketlerin isimleri ile ortaklıkların bileşiminin, Rum Bakanlar Kurulu’nun bilgilendirilmesinin ardından, önümüzdeki Çarşamba günü resmen açıklanmasının beklendiğini de belirtti.

LAKKOTRİPİS: “HEDEFİMİZE ULAŞTIK… GELİŞMELERDEN MEMNUNUZ”

Gazeteye göre Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ise dün konu hakkında gazeteye yaptığı açıklamada, uluslararası hidrokarbon sektöründe hüküm süren zor şartlara bağlı olarak, süreçte yaşanan gelişmelerden memnuniyet duyduğunu söyledi.

3’üncü tur ruhsat ihalesine başvuran şirketlerin, gerek hidrokarbonların araştırılması gerek de işletilmesi aşamasında, ekonomik güce ve tecrübeye sahip olduklarını dile getiren Lakkotripis, bir önceki ruhsat ihalelerine katılmayan yeni şirketlerden tarafından da bu kez başvuru yapıldığını ifade etti.

Lakkotripis, her şeyin beklendiği gibi gittiğini ve hidrokarbon sanayinin zor bir dönemden geçtiğinin unutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Politis gazetesi ise “Güçlü ve Yeni Oyuncularla Takviye… 10 Numaralı Parsel İçin Büyük Mücadele, Türkiye’nin İtirazda Bulunduğu 6 Numaralı Parsele de İlgi” başlığıyla geniş yer ayırdığı haberinde, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in ihalenin sonuçları hakkında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i dün bizzat bilgilendirdiğini yazdı.

Lakkotripis’in, gerek ilgili şirketlerin tekno-ekonomik menzilleri gerek de ihaleye çıkılan bütün parsellere başvuru yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini yazan gazete, Lakkotripis’in, Rum Hükümeti’nin 3’üncü tur ihale konusunda ortaya koyduğu bütün hedeflere tam anlamıyla ulaşıldığını söylediğini de ekledi.

ANASTASİADİS: “KIBRIS CUMHURİYETİ’NİN HAKLARINI MÜZAKERE ETMİYORUZ”

Alithia gazetesi ise “Sekiz Şirket Kıbrıs MEB’iyle Flört Ediyor” başlıklı haberinde, Rum Hükümetinin ortaya çıkan ilgiden memnun olduğunu, bununla birlikte hükümetin gerek ilgili şirketlerin tekno-ekonomik menzili, gerek ihaleye çıkılan bütün parsellere başvuru yapılmasından ötürü, hedeflerine tamamen ulaştıklarına işaret ettiğini aktardı.

İtalyan ENI ile Fransız TOTAL şirketinin 10 numaralı parsel için ortak teklifte bulunduğunu da yazan gazete, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Haklarını Müzakere Etmiyoruz” ara başlıklı haberinde ise, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in dünkü açıklamasına yer verdi.

Gazete, Anastasiadis’in, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile dün gerçekleştirdikleri görüşmede, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)” içerisindeki 6, 8 ve 10 numaralı parseller için geçtiğimiz Mart ayında çıkılan 3’üncü tur ruhsat ihalenin ele alınıp alınmadığı sorusuna, açıkça olumsuz bir yanıt verdiğini yazdı.

Gazeteye göre Anastasiadis, ilgili soruya yanıtında “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarının müzakere masasına konmasının asla mümkün olmadığını” dile getirdi.

Simerini ise habere “6, 8 ve 10 numaralı Parsellerle Sekiz Şirket İlgileniyor” başlığıyla yer verdi.