Haravgi gazetesinde yer alan habere göre, Rum Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KEVE) dün gerçekleştirilen 88’inci Genel Kurulu’nda konuşan Anastasiadis, tek yanlı ilan edilen Rum MEB’inde doğal gaz rezervleri tespit edilmesinin, bu perspektifi güçlendirecek olağanüstü beklentiler yarattığını söyledi.

Gazeteye göre Anastasiadis, gerek Güney Kıbrıs’a yatırım yapmakla ilgilenen şirketler, gerek sıkı işbirliği içerisinde oldukları komşu ülkelerle sürekli diyalog halinde olduklarını da sözlerine ekledi.

LAKKOTRİPİS

Gazetede yer alan başka bir habere göre ise, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, tek yanlı ilan edilen Rum MEB’indeki “Afrodit” yatağından Mısır’a doğal gaz satışı yapılmasına ilişkin anlaşmalarla ilgili görüşmelerin, ileri bir aşamada olduğunu söyledi.

Habere göre, enerji konusunda Mısır ile Güney Kıbrıs arasında imzalanması söz konusu devletlerarası anlaşmalara da değinen Lakkotripis, Afrodit yatağından istifade edilmesi konusunda ikili düzeyde anlaşmalar olmasından dolayı, böyle bir doğal gaz satışını hükme bağlayacak anlaşmalarla ilgili ticari görüşmelerin de ileri safhada bulunduğunu açıkladı.

Şirketlerin ticari anlaşmalar yapmasına kolaylık sağlamak için, başka devletlerarası anlaşmalarla ilgili olarak da istişareler yapıldığını dile getiren Lakkotripis, buna örnek olarak da sınır ötesi denizaltı boru hatlarını gösterdi.

Konuyla ilgili görüşmenin başlaması ve nihayetinde de anlaşmanın imzalanması için, Mısır’a gönderilecek bazı hukuki metinlerle ilgili öneriler hazırlanmakta olduğunu ifade eden Lakkotripis, iki tarafın da bunun en kısa zamanda tamamlanmasını istediğini belirtti.

Rum Enerji Bakanlığı’nın, Mısır Petrol Bakanlığı’yla, Mısır MEB’inde tespit edilen “Zohr” yatağıyla ilgili jeolojik veriler konusunda temas içerisinde olduğunu ifade eden Lakkotripis, bu verilerin, “Zohr” yatağının tek yanlı ilan edilen Rum MEB’ine uzanıp uzanmadığını göstereceğini söyledi.

Lakkotripis, bunun, Mısır’la devletlerarası aşamada ele aldıkları bir konu olduğunu da dile getirdi.

Afrodit yatağının İsrail MEB’ine uzanıp uzanmadığı konusundaki bir soruya yanıtında ise Lakkotripis, İsrail’den bir heyetin teknik bir görüşme yapmak için önümüzdeki hafta Rum kesimine gideceğini ve bu görüşmede iki ülke arasında 2014 yılında teati edilen jeolojik verilerin inceleneceğini söyledi.

İsrail’in “Leviathan” ve “Tamar” yataklarının kalkındırılmasıyla ilgili kararın 2016 yılına bırakılmasının, Afrodit yatağının kalkındırılmasıyla ilgili planlamaları geride bırakıp bırakmadığı konusundaki bir soruya karşılık da Lakkotripis, Lefkoşa Rum kesiminin, konuyu, 12’nci parselin ortakları tarafından ortaya konulan Kalkınma ve Üretim Planı temelinde tartıştığını ifade etti.

İSRAİL ENERJİ BAKANININ AÇIKLAMALARI

Alithia gazetesinin haberine göre ise, dün İsrail’de yayımlanan “Globes” gazetesine konuşan İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, İsrail’in, sahip olduğu doğal gazı Avrupa’ya taşımak için Türkiye olasılığını açık bıraktığını söyledi.

Ülkesinin şu an iki seçeneği gözden geçirmekte olduğunu dile getiren İsrailli bakan, bunlardan birincisinin İsrail, Güney Kıbrıs ve Mısır’ın, ülkelerindeki doğal gaz yataklarını ortaklaşa kalkındırmaları konusu olduğunu ve şu anda bunun tartışıldığını belirtti.

İkinci seçeneğin ise, Türkiye’ye gidip, oradan da doğal gazı Avrupa’ya taşıyacak bir doğal gaz boru hattı inşa edilmesi olduğunu ifade eden Steinitz, bu tarz bir girişimle ilgili zorluklar olmasına rağmen, İsrail’in, enerji planlamasına yönelik Türkiye seçeneğini ihtimal dışında tutmadığına dikkati çekti.

Güney Kıbrıs ile İsrail arasında, hidrokarbon yataklarından ortaklaşa istifade edilmesi konusunda anlaşmaya varılma çabasına da değinen İsrailli bakan, İsrail’den bir heyetin önümüzdeki günlerde Güney Kıbrıs’a gideceğini anımsattı ve İsrail’in hedefinin önümüzdeki aylarda bu konuyla ilgili bir anlaşma yapılması olduğunu söyledi.

Simerini ise haberinde, İsrail’de yayımlanan haberlere dayanarak, Afrodit yatağının İsrail MEB’ine uzandığını; ortaklaşa istifade anlaşmasının da temel anlaşmazlıklar ve belirli teknik meseleler yüzünden gecikmekte olduğunu ekledi.

“KIBRIS” AVRUPA KOMİSYONU TARAFINDAN YAYIMLANAN RAPORDA

Öte yandan Fileleftheros gazetesi ise haberinde, Avrupa Komisyonu tarafından dün resmen yayımlanan 2015 yılı Enerji Birliği raporunda, “Kıbrıs’ın” adının geçtiğini de yazdı.

Buna göre gazete, dün Avrupa Komisyonu tarafından resmi olarak yayımlanan raporda yer alan toplam 195 proje arasına, “Kıbrıs’ın” da merkezinde olduğu iki büyük enerji projesinin dahil edildiğini yazdı.

Bu projelerin “büyük öneme” sahip olarak nitelendirildiklerini ve enerji açısından Avrupa’yı güvenceye alacağını yazan gazete, bu projelerin “Avrupa Enerji Birliği’nin köşe taşlarını oluşturacağına” dikkati çekti.

Gazete, “Kıbrıs’ın” da adının geçtiği bu iki büyük projeden birinin Afrika ile Avrupa’yı bağlaması öngörülen “EuroAsia Interconnector” isimli deniz altı elektrik kablo hattı, ikincisinin de “EastMed Pipeline” olarak bilinen ve tek yanlı ilan edilen Rum MEB’inden Girit’e, oradan da Yunanistan’a gidecek deniz altı doğal gaz boru hattı olduğunu ekledi.