Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün Rum basınında yer alan “anavatanlarla” ilgili söyleminin, Rum siyasi partilerin tepkisine neden olduğu, öte yandan Rum hükümetinin de konu hakkında izahatta bulunduğu haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “Anavatanlarla İlgili Kargaşa ve Anlaşmazlık” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “Kıbrıs’ta oynadıkları rol konusunda anavatanları eleştirdiği geçtiğimiz günkü söyleminin”, Rum siyasi partiler ile hükümet arasında anlaşmazlığa neden olduğunu haber verdi.

Gazeteye göre, Anastasiadis’in açıklamasını yorumlayan DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Anastasiadis’in “anavatanlarla ilgili ifadesinin” hiçbir şekilde sözde “işgalci Türkiye” ile Yunanistan’ın sorumluluklarının eşitlendiği bir yorumlamaya sahip olmadığını dile getirdi.

Gazeteye göre Neofitu, Kıbrıs Rum halkı olarak, Yunan halkı değil ancak Yunan hükümetlerinin çeşitli davranışlarından ötürü, geçmişte ulusal aynı zamanda ekonomik bedel ödemeye maruz kaldıklarını sözlerine ekledi.

Gazeteye göre DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ise açıklamasında, Anastasiadis’in Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas’ı kopyaladığını söyleyerek, kendisini özür dilemeye ve talihsiz açıklamasını geri çekmeye çağırdı.

Gazeteye göre Rum Vatandaşlar İttifakı Hareketi Yorgos Lillikas da açıklamasında, Anastasiadis’i özür dileyecek ve “talihsiz açıklamasını geri çekecek” siyasi cesareti toplamaya çağırdı.

DİKO ile Vatandaşlar İttifakı’nın, Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas tarafından 2010 yılında yapılan benzer bir açıklama konusunda, DİSİ tarafından o dönem yapılan yorumları yeniden gündeme getirdiklerini kaydeden gazete, DİSİ’nin o dönem yaptığı açıklamada “aynı sorumluluğu taşıyan iki sözde anavatandan söz eden Hristofyas’ı duyduğunda, şaşkınlıktan susup kaldığı açıklaması yaptığını” anımsattı.

Gazeteye göre EVRO.KO ise açıklamasında, “Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in anavatanların rolü ile ilgili söyleminin, her ne kadar Türkiye’yle ilgili boyutu ayırmaya çabalasa da, ne yazık ki ortada Yunanistan’ın Kıbrıs’taki rolüyle ilgili gölgeler bıraktığını” dile getirdi.

Gazeteye göre Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi de açıklamasında, bu tarz ifadelerin yalnızca Kıbrıs sorunu çözüm sürecine zarar verebileceklerini dile getirdi.

HÜKÜMETİN AÇIKLAMASI

Politis gazetesi ise “Onları Cunta İçin Söyledi” başlıklı haberinde, Rum Hükümeti Sözcü Yardımcısı Viktoras Papadopulos’un, Anastasiadis’in söylemleri hakkında izahatta bulunduğunu bildirdi.

Buna göre Papadopulos, “Anastasiadis’in, Yunanistan ile Türkiye’nin geçmişte Kıbrıs’la ilgili olarak yaptıkları hatalarla ilgili kullandığı ifadelerin, hiçbir şekilde bu iki garantör gücün Kıbrıs sorunundaki ve Kıbrıs sorununun gidişatındaki ilerlemedeki sorumluluklarını eşitlemediğini açıklığa kavuşturdu”.

Habere göre Papadopulos, başkanlığın yaptığı açıklamaların, “Türkiye’yi istila, süregelen işgal ve insanlık haklarının ihlal edilmesiyle ilgili ağır sorumlulukları konusunda aklama hedefine sahip olmadığını, öte yandan Anastasiadis’in konuşmasında, Türkiye’nin Kıbrıs karşısındaki sorumluluğunun ağırlığını da ayrı tuttuğunu” ifade etti.

Gazeteye göre Papadopulos, Yunan halkına eziyet çektiren Atina’daki cuntanın darbe yaptığının tarihi olarak tartışmasız olduğunu ve Anastasiadis’in de konuşmasında buna değindiğinin açık olduğunu ifade etti.

Papadopulos, buna bağlı olarak, Anastasiadis’in açıklamalarına herhangi başka bir yorumlama getirilmeye çalışılmasının, yanıltıcı aynı zamanda kötü niyetli olduğunu sözlerine ekledi.

Haber Politis gazetesinde “Yunanistan Bize Zarar Verdi”, Haravgi gazetesinde “Anavatanlar Siyasi Termometreyi Yükseltti”, Alithia’da “Türkiye’nin Sorumlulukları Daha Ağır”, Simerini’de ise “Anastasiadis Hristofyas’ı Kopyalıyor” başlıklarıyla yer aldı.