Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin arasındaki görüşmenin, Putin’in, Moskova dışındaki yazlık evinde gerçekleşeceğini, bunun da, dostane ve sıcak olan bir diğer ilişkiyi ortaya koyduğunu yazdılar.

Haberde, Anastasiadis’in, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ve Rusya Federasyonu Federal Meclisi Devlet Duması Başkanı Sergey Evgenyeviç Narişkin ile de ayrı ayrı görüşeceği anımsatıldı.

Anastasiadis’in Rusya ziyareti sırasında Kıbrıs sorunu, Güney Kıbrıs-Rusya ilişkileri, AB-Rusya ilişkileri, Ukrayna konusu ile Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri  ele alacağını anımsatan gazete Güney Kıbrıs ile Rusya arasında imzalanacak anlaşmaların da iki ülke arasındaki ilişkileri önemli ölçüde geliştireceğini belirtti.

Simerini gazetesi iki ülke arasında 12 anlaşmanın imzalanmasının beklendiğini yazdı.

ANASTASİADİS

Fileleftheros gazetesine göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Rus gazetesi “Rossiyskaya Gazeta”ya yaptığı açıklamada, Rusya ziyaretini, başkanlığı süresindeki en önemli ziyaret olarak nitelendirdi.

Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın, Rusya Federasyonu ile olan geleneksel ilişkilerin değerini düşürmeksizin ABD ile olan ilişkileri geliştirmeyi arzuladığını belirtti.

AB’nin Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımlardan da söz eden Anastasiadis, bu yaptırımların, yeteri kadar küçük AB ülkesine, ekonomik maliyetler getirdiğini ifade etti.

KASULİDİS

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ise Rusya Haber Ajansı “ITAR TASS”a yaptığı açıklamada AB’nin, Rusya’ya karşı yaptırımlar konusundaki yaklaşımını değiştirdiğini, Güney Kıbrıs’ın ise bunlara kararlılıkla karşı olduğunu söyledi.

Güney Kıbrıs’ın, yaptırımların kullanılmasında her zaman için çok dikkatli olduğunu söyleyen Kasulidis, kendilerinin bu yaptırımlardan mutlu olmadıklarını ayrıca yanlış olduğunu dile getirdiklerini de belirtti.

Rusya’nın, Türk-Yunan sınırında gaz bağlantı noktası oluşturulması planları konusunda ise Kasulidis, ülkeler arasındaki ilişkileri “sıfır toplamlı oyun” olarak görmediklerini ifade etti.

Kasulidis ayrıca Putin’in South Stream’i terk etme kararının anlaşılır olduğunu, Türkiye üzerinden boru getirilmesi niyetine de saygı duyulduğunu belirtti.

HRİSTODULİDİS

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis ise “Sputnik” Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada Rusya’ya karşı yaptırımların, Güney Kıbrıs ekonomisini, sadece hizmet sektöründe değil, turizm, yatırımlar ve savunma  açısından da ciddi bir şekilde etkilediğini ifade etti.

LAKKOTRİPİS

Rum Enerji, Sanayi ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis ise bakanlığı açısından Moskova ziyaretinin amacının  turizmi geliştirmek olduğunu söyledi.

Turizm alanında, Rusya pazarına ilişkin olarak zor bir yıla sahip olmayı beklediklerini ifade eden Lakkotripis, amaçlarının, Güney Kıbrıs’a uçan büyük havayolu şirketleri ve seyahat acenteleriyle görüşmek  olduğunu belirtti.

Alithia gazetesine göre Moskova ziyareti sırasında enerji konusunu ele alıp almayacağı şeklindeki bir soru üzerine Lakkotripis, bu konunun, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in temasları çerçevesinde ele alınacağını ifade etti.

RUM BÜYÜKELÇİ

Alithia gazetesine göre Güney Kıbrıs’ın Rusya’daki Büyükelçisi Yeorgios Kasulidis ITAR TASS’a yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs’ın, Rusya’dan aldığı kredinin konsolide edilmesine ihtiyacı olmayacağını, yükümlülüklerine vaktinde yanıt vereceğini söyledi.

Kasulidis açıklamasında ayrıca Güney Kıbrıs’ın, Güney Kıbrıs’a yönelik, Rus şirketler de dahil olmak üzere  yeni havayolu şirketlerinin faaliyetlerini memnuniyetle karşıladığını da belirtti.

PARTİLER

Fileleftheros gazetesine göre KS EDEK Başkan Vekili Marinos Sizopulos, Anastasiadis’in Moskova ziyaretinin, Rusya ile olan geleneksel dostane ilişkilerin geliştirilmesi açısından önemli bir adım olduğunu söyledi.

EVRO.KO Başkan Vekili Mihalis Yorgallas, Rusya’nın, Güney Kıbrıs’ı ilgilendiren, öncelikle Kıbrıs sorunu ve diğer konularda önemli bir rol oynayabileceğini ifade etti.

Rum Çevreciler adına açıklama yapan Eleni Hrisostomu, Anastasiadis’in ziyaretini önemli olarak nitelendirdi ve Rusya’nın bölgede oynadığı önemli role dikkati çekti.

LORTLAR KARMASINDA RUSYA’NIN GÜNEY KIBRIS’TA ASKERİ ÜS KURMASI KONUSU ELE ALINACAK

Politis gazetesi ve diğer gazeteler, Lortlar Kamarası’nın, Rusya’nın, Güney Kıbrıs’ta askeri üs kurması ihtimali konusunu, 10 Mart tarihinde ele alacağını yazdılar.

Gazete Lortlar Kamarası’nın, Türk dostu Lort Sharkey’in, İngiliz Hükümeti’nin, Güney Kıbrıs ve diğer AB üyesi ülkelerin hükümetleri ile Rus önerisi konusunda yaptığı görüşmelere ilişkin sözlü sorusunu ele alacağını belirtti.