Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis “Sadece Türkiye’ye haklar yaratacak veya Türkiye’nin haklarını tesis edecek ısrarlar ya da Kıbrıs Helenizm’inin aleyhine ön koşullar oluşursa, 2016’da çözüm ümidi ortadan kalkar” dedi.

Simerini Anastasiadis’in bu yöndeki sözleri, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile müzakerelere başlamalarının üzerinden bir yıl geçmesi nedeniyle “Sky” isimli televizyon kanalına verdiği mülakatta dile getirdiğini yazdı.

Habere göre bir yıllık süre içerisinde önemli ilerleme kaydettiklerini ancak halen önemli sorunlar bulunduğunu söyleyen Anastasiadis, “İyimserlik yaratan, her iki liderin de kararlılığı ve iki toplumun karşılaştığı zorluklara karşılıklı anlayışla yaklaşıyor olmalarıdır” dedi, şunları ekledi:

“Buna, Türkiye’nin yardımı da eklenirse, 2016 içinde çözüm bulunabilir. Sadece Türkiye’ye haklar yaratacak veya haklarını tesis edecek ısrarlar ya da Kıbrıs Helenizm’inin aleyhine ön koşullar oluşursa 2016’da çözüm ümidi ortadan kalkar.”

“GERÇEK İRADE SAHİBİ BİR TÜRKİYE GÖRMEK İSTİYORUM”

“Türkiye’nin olası bir anlaşmaya uyacağından emin olup olmadığı” sorusuna karşılık müzakerelere desteğin sözlü olamayacağını, masaya konulan önerilerle pratiğe dökülmesi gerektiğini söyleyen Anastaiadis “Seçimlerden sonra diyalog yoğunlaşacak. Karşımızda, Kıbrıs sorununun çözümü için gerçek irade sahibi bir Türkiye görmek istiyorum. Çözüm istiyorum demek yeterli değil” dedi.

Anastasiadis’e, Ahmet Davutoğlu’nun AKP Genel Başkanlığı ve Başbakanlık görevlerinden istifa etmesinden sonra Türkiye’de cereyan eden iç siyasi gelişmelerin ve bütün gücün Cumhurbaşkanı Erdoğan’da toplanmasından endişe duyup duymadığı da soruldu.

“Endişelenmedim demem için sorumsuz olmam gerekir” diyerek söze başlayan ve ilerleme kaydedilmesi gereken alanlarda gözlemlenmekte olan ağırlaşmayı Türkiye’deki iç siyasi gelişmelere bağlayan Anastasiadis, özetle şunları söyledi:

“5 BAŞLIĞIN AÇILMASINI İSTİYORSA KIBRIS KÖKENLİ YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMEKTEN BAŞKA SEÇENEĞİ YOK”

“Beni cesaretlendiren, Kıbrıs sorunu parametreleri ve adına ister hidrokarbonlar densin ister Türkiye’nin enerji merkezi haline gelme hayali, ister Avrupa yönelişi olarak adlandırın, Türkiye’nin çözüm teşvikleridir. Bu teşviklerin bir ara dikkate alınacağına inanmak istiyorum.”

Anastasiadis, Türkiye’nin AB müzakere başlıklarından, Rum tarafının tek yanlı dondurdukları konusundaki soruyu ise “Türkiye 5 başlığın açılmasını gerçekten istiyorsa, Kıbrıs kökenli yükümlülüklerini yerine getirmekten başka seçeneği yoktur. Çözüm Türkiye’nin de çıkarına olacak çünkü artık yasadışı rejime ve işgal ordusuna yaptığı ekonomik bağışlar sona erecek. Bir çözüm, Ankara’nın geleneksel eski dostlarıyla (gazeteye göre İsrail’i kastetti) ilişkilerini de normalleştirecek” diye yanıtladı.