Rum gazeteleri, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, dün Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık ettiğini,  ardından ise basın toplantısı düzenlediğini yazdılar.

Fileleftheros gazetesi Anastasiadis’in, uzun bir aradan sonra görevine, hükümette yeni bir başlangıca hazır ve kararlı olarak döndüğünü belirtti.

Anastasiadis’in, basın toplantısındaki açıklamalarına geniş yer veren gazete Anastasiadis’in, öncelikle, ameliyatı ve tedavisi sürecinde kendisinin yanında olanlara teşekkür ettiğini belirtti.

Hükümetin bugüne kadar olan sürecine değinen Anastasiadis, açıklamaları çerçevesinde yanlışlar yapıldığını kabul ederek sorumluluğunu da üzerine aldı.

Geniş kabul gören bir hükümetin oluşturulması konusunda Anastasiadis, Rum halkının çıkarlarına odaklanmasıyla, geniş kabul gören bir hükümet oluşturulması konusunda siyasi dinamiklerle diyaloğu ileriye götürmeye kararlı olduğunu söyledi.

Anastasiadis, bu konuda kendisine yöneltilen eleştirilere yanıt vererek, yeni hükümetle ilgili  önerisinin herhangi bir parti maksadını taşımadığını ifade etti.

Siyasi dinamiklerle diyaloğu, noel yortusu sonrasında ileriye götürmeyi hedeflediğini ifade eden Anastasiadis, hedefleri arasında Kıbrıs sorununun kolektif bir şekilde ele alınması, ekonominin daha da düze çıkarılması, devletin çağdaşlaştırılması, dolandırıcılığa sıfır tahammül gösterilmesi gibi konuların da bulunduğunu belirtti.

TÜRK BELGESİ VE KIBRIS SORUNU

Fileleftheros gazetesine göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Türkiye’nin, Yunanistan aracılığıyla Rum Yönetimine, yazılı cevap vermesine ilişkin bir soru üzerine, bu belgenin varlığını doğrularken içeriğinin kendisini tatmin etmediğini söyledi.

Anastasiadis, şu ana kadar olan yanıtların memnuniyet verici olmadığını ileri sürdü.

Alithia gazetesine göre, Anastasiadis sözlerinin devamında  Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin baskılar konusuna değinerek “devlete dahil olmayan ve de Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ayağını kaydırmaya çalışan ortaklara ve tehditlere göz yummalarının” söz konusu olmadığını ifade etti. 

Ankara’nın, müzakerelerin yeniden başlaması ve enerji konusundaki tezlerinin, memnuniyet verici olmamakla birlikte daha çok sorun yarattığını savunan Anastasiadis,  Türk “meydan okumaları” altında müzakerelerin başlamasına ilişkin Güney Kıbrıs’ın tezlerinin uluslararası toplumda anlayış bulup bulmadığı sorusu üzerine, “Kıbrıs Cumhuriyeti’”nin gerek egemenlik haklarına gerekse çekincelerine anlayış gösterildiğini belirtti.

Anastasiadis, kendi kararlarının, üçüncü şahısların, kendi çıkarlarına hizmet eden tavsiyeleri temelinde değil   Güney Kıbrıs’ın çıkarları temelinde belirlendiğini vurguladı.

Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın egemen bir devlet gibi doğal zenginliğini ve egemenlik haklarını koruduğunu belirtti.

ANASTASİADİS TRODOS’TAKİ EVİNDE

Fileleftheros gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, gelecek on günü Trodos’taki Başkanlık konutunda geçireceğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis, Rum Başkanlığın yeni yapısına ilişkin bütünlüklü bir planın hayata geçirilmesi konusunu yakın çalışma arkadaşlarıyla burada ele alacak.