Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in sözde “Omorfo Belediyesi”nin önceki dün Bostancı sınır kapısı karşısındaki Astromerit köyünde düzenlediği etkinlikte yaptığı konuşmasına “tepki yağmuru” devam etti.

Simerini gazetesine göre, Anastasiadis’in etkinlikteki konuşmasında “Türkiye’nin olumlu söylemlerde bulunduğu” şekildeki sözlerini eleştiren DİKO, Rum lideri, Türkiye’yi suçlarından arındırmaya devam ettiğini savundu.

Vatandaşlar İttifakı ise, “şimdi çözüm ya da bölünmeden” söz eden Anastasiadis’in, farklı tarzda olsa da geniş ölçüde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın tezini tekrarladığını savundu.

Vatandaşlar İttifakı, bu “ikilem/şantajı”nın üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun da yol haritasıyla birlikte de ortaya konduğunu ileri sürerek, Rum Ulusal Konseyi’nin bunu oy birliğiyle reddettiğini anımsattı.

Akıncı ve Ankara’nın böyle bir “şantajda” bulunmasının anlaşılır olduğunu söyleyen Vatandaşlar İttifakı, Anastasiadis’in bunu yapmasının anlaşılır olmadığını, çünkü Kıbrıs Rum tarafının müzakere konumunu zayıflattığını ve “Türk uzlaşmazlığını” güçlendirdiğini iddia etti.

ELAM, Anastasiadis’in, “Ankara’nın olumlu söylemlerde bulunduğuna” dair ifadeleri karşısında hayretler içerisinde kaldıklarını belirtti.

“Birkaç gün önceye kadar Erdoğan Lozan Anlaşması’nı sorgularken, bu iyimserlik nereden kaynaklanıyor?” diye soran ELAM, “Türkiye’nin uzlaşmazlığını ıslah etme” yönündeki çabaları kınadı.

AKEL Genel Sekreteri Andrtos Kiprianu ise Kıbrıs sorununun olası çözümüne yakın oldukları kadar uzak olduklarını savundu.

Beraberindeki heyetle Moskova’ya gitmeden önce yurtdışına nelerin aktarılacağı konusunda koordinasyon içerisinde olunması için Anastasiadis’le görüştüğünü belirten Kiprianu, bir soruya karşılık verdiği yanıtta, “Kıbrıs sorununun çözüme yakın olup olmadığını bilmiyorum” dedi.

Önemli başlıkların açık olduğuna işaret eden Kiprianu, “olası bir çözüme yakın olduğumuz kadar uzağız” dedi.

Kiprianu, Moskova ve ardından gerçekleştireceği Atina ziyaretinde görüşecekleri ana konuların güvenlik, mülkiyetle ilişkili toprak ve yönetimle ilgili konular olduğunu anlattı.

Habere göre, Kiprianu önderliğindeki AKEL heyeti Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşecek. Heyet, Rusya Federasyonu Komünist Partisi ve Rusya Meclis’ini de ziyaret edecek.

Yunanistan ziyareti çerçevesinde ise Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, Başkanı Aleksis Çipras ve siyasi liderlerle bir araya gelinecek.