Rum Merkez Bankası eski Başkanı Panikos Dimitriadis’in, geriye dönük 10 aylık emeklilik maaşını alma talebiyle, Rum Merkez Bankası ve Rum Yönetimine dava açma hazırlığında olduğu haber verildi.

Simerini gazetesi “Geriye Kalanları da İstiyor” başlıklı haberinde, şu an yurt dışında yaşamını sürdürmekte olan Dimitriadis’in, 10 Nisan 2014 tarihinde Merkez Bankası’ndaki görevinden ayrıldığını ve o günden bugüne hakkı olan toplam 16 bin 274 Euro’luk 10 aylık geriye dönük emeklilik maaşını alma talebiyle dava açmaya hazırlandığını yazdı.

Dimitriadis’in davranışının, banka ile Rum Yönetimi’nin yetkili birimlerinde şok ve kızgınlığa sebep olduğunu yazan gazete, Dimitriadis’in, Merkez Bankası Hukuk Danışmanı’nın adli görüşünü kabul etmediğini belirtti.

Gazete, Dimitriadis’in eski bir yetkili olarak, kendisine emeklilik maaşı ödenmesine başlama tarihinin, 60 yaşını tamamlamasından sonraki ilk ay olarak belirlendiğini ancak Dimitriadis’in 56 yaşını kısa zaman önce doldurduğunu ekledi.

ANDONİADU, LAİKİ BANKASI KAYYUMLUĞUNDAN İSTİFA ETTİ

Öte yandan Alithia ve diğer gazetelerde yer alan bir haberde ise, Andri Andoniadu’nun, Laiki Bankası kayyumluğundan istifa ettiği haber verildi.

Gazete, Andoniadu’nun bu görevi, bankanın batmasının ardından bankanın mal varlığını mudilerin yararına olacak şekilde tahsis etmek için iki yıl önce üstlendiğini anımsattı. Gazete, Andoniadu’nun istifasının nedeninin, Laiki Bankası eski başkanı Andreas Vgenopoulos ile çalışma arkadaşları aleyhindeki davaların, Vgenopulos döneminde oldukça uygun şartlara kredi alan bir avukatlık bürosuna devredilmesi olduğunu savundu.

ŞARLİS’TEN TIRAŞLAMA AÇIKLAMASI

Dimitris Hristofyas hükümetinin son Maliye Bakanı Vasos Şarlis, geçtiğimiz Pazar günü Alithia gazetesinde yer alan habere dün yazılı yanıt vererek, Rum kesiminde mevduatların ne zaman tıraşlanmaya başladığı ve ilgili yasayı kimin hazırladığı konusundaki görüşlerini ortaya koydu.

Rum kesimindeki kredi kurumlarının harcamalarının düzene konulmasıyla ilgili direktifin AB’nin isteği olduğunu ve bunun taslak olarak komisyon tarafından Haziran 2012’de onaylandığını dile getiren Şarlis, bunun mevduatların tıraşlanmasının otomatik olarak kabul edilmesi anlamına gelmediğini ifade etti.

11 Ocak 2013 tarihli genel hatlara sahip yasa taslağının, Mart 2013’te Euro grubu tarafından empoze edilen şey gibi gösterilmesinin hata olduğunu dile getiren Şarlis, tıraşlamaya Mart 2013’te karar verildiğini ve uygulandığını ekledi.