Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail Enerji Bakanlarının dün Atina’da yapılan üçlü zirvede, enerjiyle ilgili konularda atılacak ortak adımları belirledikleri bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, İsrailli meslektaşı Yuval Steinitz ve Yunan meslektaşı Panos Skurletis’in, dünkü zirvede Doğu Akdeniz'den başlayıp Yunanistan üzerinden Avrupa'ya doğalgaz taşıyacak “East Med Pipeline” boru hattı projesi, İskenderiye’ye sıvılaştırılmış doğalgaz terminali inşası ve üç ülkenin Girit üzerinden elektrik bağlantısı konularını ele aldıklarını yazdı.

Gazete, üç bakanın, Ekim ayı sonunda, denizaltından doğalgaz boru hattı projesi için ekonomik ve teknik çalışma raporunun sunulması konusunda anlaştıklarını kaydetti.

Haberde, Aralık ayında, İsrail’de liderler düzeyinde yeni bir zirve toplantısı yapılacağı belirtildi.

Gazeteye göre Skurletis, zirve toplantısının ardından yaptığı açıklamada, üç ülkenin işbirliğinin, bölgede istikrar koşulları yarattığını ve bunun, şu günlerde oldukça önemli olduğuna vurgu yaptı.

Steinitz ise, üç ülke arasındaki işbirliğinin, sadece enerji konusunda değil, birçok konuda bugüne kadarki en iyi düzeyde olduğunu; üç ülke arasındaki elektrik bağlantısının, tedarik güvenliğini artıracağını ve denizaltı doğalgaz borusuyla ilgili AB ile görüşüldüğünü kaydetti.

Lakkotripis de, hedefin, Doğu Akdeniz’i AB için, AB’yi de Doğu Akdeniz için gerekli kılmak olduğunu belirtirken, görüşmenin, yalnızca bulunan doğalgaz miktarına değil, gelecekte, yeni hidrokarbon yataklarının keşfedilmesi perspektifine odaklandığından bahsetti.

Haberde, Lakkotripis’in üçlü zirvede, Bulgaristan’ın da enerjiye olan ilgisini gündeme getirdiği belirtildi.

POLİTİS: “RAPOR 26 EKİM’DE HAZIR OLACAK”

Öte yandan Politis gazetesi de “East Med Ekim’de Belli Olacak” başlıklı haberinde, boru hattıyla ilgili fizibilite çalışmasının hazır olduğunu ve 26 Ekim’de sunulacak raporla, boru hattının üç ülkeyi nasıl ve hangi koşullarda bağlayabileceğinin öğrenileceğini yazdı.

NOBLE-DELEK ORTAKLIK ŞİRKETİYLE ÜRDÜN ARASINDA TARİHİ ANLAŞMA

Bu arada, Simerini gazetesi de, “Noble-Delek Konsorsiyumu”nun, İsrail’in Akdeniz sahilindeki Leviathan doğalgaz sahasından Ürdün Ulusal Elektrik Şirketi’ne, 15 yıl süreyle 45 milyar metreküp doğalgaz verilmesi için anlaşma imzaladığını yazdı.

Haberde, anlaşmanın 10 milyar Dolar değerinde olduğu belirtildi.