İngiltere’nin, Kıbrıs sorunundaki müzakereler sürecinin gelişim halinde olmasını bahane göstererek, Avrupa Parlamentosu Bakanlar Komitesi’nde perde gerisinde faaliyet gösterdiği ve 4’üncü hükümetler arası başvuruyu “buzdolabına” koymayı başardığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “Türkiye’nin Ceza Almaması İçin Avrupa Konseyi’nde İngiliz Perde Gerisi” başlıklı haberinde, İngiltere’nin, Strazburg’taki Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplantısı çerçevesinde perde gerisi faaliyetlerde bulunduğunu ve 4’üncü hükümetler arası başvurunun “buzdolabına” girmesini sağladığını yazdı.

Gazete İngiltere’nin faaliyetlerinin, Güney Kıbrıs davaları, 4’üncü hükümetler arası başvuru ve Ksenidi-Aresti ile ilgili olduğunu da belirtti. 

Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, başka ülkelerin de izlediği  Londra’nın tutumunun, müzakerelerdeki iyi ortamı olumsuz etkileyecek herhangi bir kararın alınmaması, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nde, Ankara tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmamasına ilişkin olarak cezalandırıcı önlemlerin benimsenmemesi olduğunu yazdı.

Habere göre, İngiltere’nin yaklaşımını Baltık, İskandinav ülkelerinin yanı sıra , Almanya, Avusturya ve Hollanda temsilcileri benimsedi.

Gazete, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin aldığı karar neticesinde, Kıbrıslı Rum göçmenlerin taşınmaz mallarına ilişkin konunun yeniden ele alınmasının Mart 2017 tarihine sarktığını yazdı.