Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından Baf’ta aranmakta olan 20 Kıbrıslı Türk kayıp arasında eski bir milletvekili ile iki çocuğun da bulunduğu, ancak şu ana kadar Baf’tan ulaşan bilgilerin, kayıpların tespitine katkıda bulunmadığı haber verildi.

Politis gazetesi “Baf’ta Ağızlar Kapalı… Kayıp Şahıslar Komitesi Bilgi Eksikliğinden Ötürü Hayal Kırıklığı Belirtiyor” başlıklı haberinde, Komite’nin Kıbrıslı Rum üyesi Nestoras Nestoros’un, bahse konu kayıpların akıbetiyle ilgili Baf’taki bilgi eksikliğinden ötürü hayal kırıklığını ifade ettiğini aktardı.

Baf’ta, 20 Kıbrıslı Türk kayıp kişinin aranmakta olduğunu ve ortada bunlarla ilgili veri bulunmadığını dile getiren Nestoros, ne yazık ki Baf’tan ulaşan bilgilerin az olduğunu ve bu durumun da bunların tespitine katkıda bulunmadığını ifade etti.

Gazete son yıllarda Baf’a bağlı “Episkopi”, “Konia” ve “Hrisohu’da” herhangi bir sonuç vermeyen kazılar yapıldığını da belirtti.

Öte yandan gazete “elindeki bilgilere” dayanarak, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin son zamanlarda yine Baf’a bağlı “Pomo” bölgesinde araştırmalar yaptığını ve kazılar gerçekleştirdiğini, burada iki Kıbrıslı Türk kayıp şahsın aranmakta olduğunu, bunlardan bir tanesinin de eski milletvekili olduğunu öne sürdü.

Gazeteye göre Nestoros, konuyla ilgili eldeki bilgilerin güvenilir olmasına rağmen, bugüne kadar herhangi bir kemik tespit edilmediğini, çünkü toprağın zaman içerisinde aşındığını ifade etti.

Gazete, Komite’nin Kıbrıslı Rum üyesi Nestoras Nestoros’un, bahse konu Kıbrıslı Türk kayıplarla ilgili herhangi bir bilgiye sahip olan herkese, Komite ile 22400142 numaralı telefondan ulaşmaları yönünde çağrıda bulunduğunu da ekledi.

Nestoros, gizliliğin kesinlikle muhafaza edildiğini ve bütün durumlar için af/bağışlama olduğunu da anımsattı.

MUTALLO’DA ARANAN İKİ ÇOCUK KAYIP

Öte yandan gazete, 1963 yılında Baf’a bağlı Mutallo’da öldürülen iki çocuğa ait kemiklerin de aranmakta olduğunu yazdı.

Bu cinayetlerle ilgili olarak, defnedildikleri yer dahil olmak üzere, birçok kişinin bilgi sahibi olduğunu ancak ne yazık ki bunların tespiti için bilgi verilmediğini kaydeden gazete, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Mutallo olayı konusunda son zamanlarda bazı veriler bulunduğuna ilişkin bilgilere ulaştığını, ancak bunların resmen dosyalanmadıklarını ifade etti.

Şu an Mutallo bölgesi ile Baf’taki ticaret merkezinde restorasyon çalışmaları yapılmakta olduğunu da kaydeden gazete, bazı durumlarda, bazı noktalara öldürülen Kıbrıslı Türk kayıpların gömülmüş olma olasılığına dair bilgiler ortaya çıktığını kaydetti.

Ancak gazete, şu ana kadar Komiteye esaslı bilgiler verilmediği gibi, tesadüfen kemik bulunmadığını da belirtti.

Bilgi ve veri eksikliğinin, 800 Kıbrıslı Rum kaybın yerlerinin tespit edilmesini zora soktuğunu da kaydeden gazete, Nestoros’un, iki toplumdan da kayıpların bulunması için bilgi verilmesi konusunun, tamamen insani bir mesele olduğunu söylediğini ekledi.

Haravgi gazetesine göre ise, “Ay. Demet” (Metehan) bölgesinde Hipodrom yakınlarındaki gömü noktalarıyla ilgili bilgi verilmesi yönündeki çağrısı konusunda da kendisine soru yöneltilen Nestoros, eski görgü tanıklıkları ve ifadeleri tazeleyerek, Türk Ordusu tarafından kazı izni verilen ve askeri bölge olarak nitelendirilen 30 yere dahil olan; ara bölge içerisindeki bir alanla ilgili bir tanıklık bulduklarını dile getirdi.

Bunun kazı yapılan dördüncü yer olduğunu belirten Nestoros, 2016 yılında askeri bir bölgede ilk kez kemik tespit edildiğini ve burada üç kişiye ait kemikler bulunduğunu anımsattı.

AKEL KOMİTE’NİN ÇABALARINI DESTEKLEYECEK

Haravgi ise haberinde, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun, Komite’nin Rum üyesi Nestoras Nestoros’a AKEL’in, Komite’nin çalışmalarına yardımcı olmak için farklı gidişatlara yönelik çaba göstereceği konusunda söz verdiğini iletti.

Gazeteye göre AKEL açıklamasında, bu çabası çerçevesinde yeniden Kıbrıs Türk siyasi partileri ile sendikalarına, aynı zamanda Yunanistan Hükümeti ile Parlamentosuna başvuracağını ekledi.