BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nün (UNFICYP) görev süresiyle ilgili raporunda, Kıbrıslı Türklerin izolasyonundan söz etmesi ve Güney Kıbrıs için Kıbrıs Rum yönetimi ifadesi kullanılması Rum tarafının sert tepkisine neden olduğu bildirildi.

Rum radyosu, Genel Sekreter’in dün resmen yayınlandığını duyurduğu raporda, hidrokarbonlar için ortak doğal kaynaklar, Güney Kıbrıs için de ısrarla Kıbrıs Rum yönetimi ifadesini kullandığını duyurdu.

Rum yönetimi, rahatsız edici bulduğu paragraf için yoğun müdahalelerde bulunmasına karşın değişiklik yaptıramadı. BM’deki Rum Daimi Temsilci Nikos Emiliu Genel Sekreter’e içeriği sert bir mektup göndererek, raporun içeriğine tepki gösterdi.

Rum yetkililer, geçen 24 saat içerisinde, “Kıbrıslı Türklerin izolasyonu” ifadesinin rapordan çıkarılması için yoğun temaslarda bulundu, bu çerçevede Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’le görüştüğü, konunun Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’ye de iletildiği kaydedildi.

Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Ban’ın raporunda Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik kalkınmasının engellendiği, kısıtlandığı ve Kıbrıslı Türklerin dünyaya açılamamasından söz edildiğine işaret etti. Hristodulidis, “tarafsızlık bahanesiyle eşit mesafe yaklaşımının mevcut durumu daha da kötüleştirdiğini” savunarak, Genel Sekreter Ban’a kadar en üst düzeyde girişimlerde bulunacaklarını söyledi.

BAN VE EIDE’YE “TRAJİK İKİLİ ANNAN-DE SOTO” BENZETMESİ

Rum siyasi partileri de, Ban’ın raporuyla ilgili yorum ve eleştirilerde bulundu.

Raporu dengesiz bulan AKEL, Kıbrıslı Türklerin izolasyonunun ve Kıbrıslı Türklerin ekonomik kalkınmasını engelleyen kısıtlamaların kaldırılmasından söz edilmesinin soru işaretleri yarattığını, son yıllardaki raporlarda bu tür ifadelerin yer almadığını kaydetti.

DİKO, Ban’ın raporunun içeriğinin, Anastasiadis’in uyguladığı tek yanlı taviz politikasına yeni bir şamar olarak görürken, EDEK; Kıbrıslı Türklerin izolasyonunun 7 yıl sonra yeniden gündeme getirilmesinden şaşkınlık belirterek, Eide’nin görevini yapma şeklinden kaygı belirtti.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi, Ban Ki Moon ve Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin tavrını “kabul edilemez” buldu ve Ban ve Eide’yi, “trajik ikili” olarak nitelediği Kofi Annan-Alvaro De Soto ikilisine benzetti.