Fileleftheros “Lefkoşa’dan Hediye İstiyorlar... ABD ‘Barbaros’un Gitmesi İçin Türkiye’nin Bir Teşviki Olması Lazım’ Diyor... Krizin Giderilmesi İçin Amerikan Fikirleri” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi’nin bu konuda en çok ümit bağladığı ABD’nin eşit mesafe taktiği uygulayarak, aslında Türkiye’nin işini kolaylaştırdığını yazdı.

“AMERİKALILARIN TAAHHÜTLERİ SÖZDE KALIYOR”

Gazete, Türkiye’nin Navtex yayınlamasından 24 saat önce Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “ABD, Kıbrıs MEB’ine kalkan olacak” dediğini ancak Washington’un bu tür hareketlerde bulunmadığını belirtti. Gazete, şöyle devam etti:

“Amerikalıların, ‘Barbaros araştırma gemisinin gitmesi için Lefkoşa’nın Türkiye’ye bir hediye vermesi gerektiği’ anlamına gelen bir altın orta yol aradığı ortadadır. Ankara’nın istediği de, enerji meselesinin Kıbrıs müzakereleri gündemine girmesidir.

Müdahil bütün taraflar, temaslarda bulunmak üzere yarın akşam Ada’ya gelecek BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’ya göndermede bulunuyor. Eide yarın sabah Atina’da Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile görüşecek. Lefkoşa’da Başkan Anastasiadis, Eroğlu ve iki müzakereciyle temas edecek.

Ankara’da yaptığı temaslardan, Eide’nin çıkmazı aşmak için bir formül aradığı anlaşılıyor. Ankara’dan gelen haberlerden anlaşıldığı kadarıyla Eide Ankara’da açık kapı bulamadı. Norveçli yetkilinin Türk hükümetinden, Barbaros’un faaliyetlerine son vermesini istediği ancak olumsuz yanıt aldığı anlaşılıyor.”

Aynı gazete, “Amerikalıların taahhütleri Sözde Kalıyor... Barbaros Gitsin Ama Erdoğan’a Bir Şey Verilsin” başlığıyla yayınladığı başka bir haberinde, “Amerikalılar taahhüt dağıtıyor ancak Ankara’ya nasıl müdahale edeceklerini açıklamaktan kaçınıyorlar” ifadesine yer verdi.

Gazete, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi yetkililerinin geçen Cuma günü görüştükleri ABD’li Rum örgüt başkanlarına, Doğu Akdeniz’de yaşanan krizin giderilmesi için perde gerisinde Ankara’ya yoğun nüfuz kullanacaklarını ancak Türkiye kabul etmezse ne yapacaklarını ısrarla söylemediklerini hatırlattı.

“BARBAROS ARAŞTIRMALARINI TAMAMLADI. GİDECEK Mİ, KALACAK MI”

Yine Fileleftheros “Kıbrıs MEB’inde 3 Bin Kilometre... Barbaros Sismolojik Araştırmalarını Önümüzdeki Günlerde Tamamlıyor... İlerleyecek Mi, Yoksa Bu Kadarla Mı Kalacak Bilinmiyor”  başlıklı haberinde ise, Barbaros Hayreddin Paşa’nın 1, 2, 3 numaralı parsellerde ve 8 ile 9 numaralı parsellerin bir kısmındaki sismik araştırmalarını önümüzdeki günlerde tamamlamasının beklendiğini yazdı.

Gazeteye göre, Barbaros halen Larnaka’nın güneyi, Greko Burnu’nun kuzeydoğusu ve Mağusa açıkları arasındaki bölgeyi dikey ve yatay taramalarla toplam 3 bin kilometre veya bin 650 deniz mili yol kat etti. Geminin, 30 Aralık’a kadar geçerliliği olan Navtex ile bağladığı bölgedeki sismik araştırmalarını tamamlamış olduğunu belirten gazete “Araştırmalarını tamamladığına göre önümüzdeki günlerde gidecek mi, yoksa tahrik unsuru olarak bölgede mi kalacak bilinmiyor ancak şimdilik açıkta bulunuyor ve geri dönmesi ihtimali açık” ifadelerine yer verdi.

ESPEN BARTH EIDE’DEN “GERİLİMİ AZALTACAK FİKİRLER” BEKLENİYOR

Alithia, “Eide’den Gerilimi Azaltacak Fikirler Bekleniyor” başlıklı haberinde, bu günlerde Kıbrıs sorunu ve enerji konularında büyük bir hareketlilik gözlemlendiğini, çeşitli ülkelerden ve örgütlerden üst düzey yetkililerin adaya geleceğini hatırlattı.

Gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nın yarın akşam Ada’ya geleceğini ve “taraflar arasındaki uçurumun üzerine köprü kurmak” için Perşembe öğleden sonra Rum Yöneti mi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu ile ayrı ayrı görüşeceğini yazdı.

Eide’nin halen Ankara’da görüşmeler yaptığını, yarın sabah da Andonis Samaras ve Evangelos Venizelos ile görüşmek üzere Atina’ya gideceğini hatırlatan gazete yarın akşam adaya gelecek olan Eide’nin Perşembe gün liderlerle, Cuma günü de Kıbrıslı Türk Müzakereci Ergün Olgun ve Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis ile ayrı ayrı görüşeceğini kaydetti.

Gazete, Ankara ve Atina’dan mesajlar getirmesi beklenen Eide’nin Kıbrıs’tan cuma gecesi ayrılacağını da yazdı.

HOCHSTEIN, LIEBERMAN, SAMARAS VE VENİZELOS DA GÜNEY’E GİDİYOR

Gazete, ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararsı Enerji İşleri Koordinatörü ve Özel Temsilci Vekili Amos J. Hochstein’ın bu akşam Rum tarafına gitmesinin ve yarın Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ve Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ile görüşmesinin beklendiğini belirtti. Hochstein’ın programında Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ile görüşme bulunmadığına dikkat çekildi.

Hochstein’ın, enerji konularıyla ilgili bölge ziyareti çerçevesinde Güney Kıbrıs’a gideceğine işaret eden gazete, ABD’nin şu anda “kuluçka” döneminde olan Güney Kıbrıs, Mısır, İsrail ve Ürdün enerji işbirliğine onay verdiğini doğrulamakta olduğunu yazdı. Gazete ayrıca İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın da, Anastasiadis-Netanyahu görüşmesinin hazırlıkları için iki günlük ziyaret maksadıyla yarın Rum tarafına gideceğini hatırlattı.

SAMARAS VE VENİZELOS’UN KAHİRE ZİYARETİ... ANASTASTASİADİS DE GİDECEK

Gazete Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’ın da, 8 Kasım’da Kahire’de gerçekleştirilecek “Kıbrıs-Yunanistan-Mısır 1’inci Üçlü Zirve Görüşmesi” öncesinde Rum yönetimiyle eşgüdüm sağlamak üzere yarın Güney’e gideceğini hatırlattı.

Gazeteye göre, Samaras’a, Kahire zirvesinin hazırlıkları için geçen hafta Rum,Yunan ve Mısırlı dışişleri bakanlarının toplantısına katılmak üzere Rum tarafında bulunan Yunan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos da eşlik edecek.

Samaras ve Venizelos, Kahire'ye Anastasiadis ile Kasulidis ile birlikte Güney Kıbrıs’tan gitmesinin kuvvetle muhtemel olduğu belirtiliyor.

Güney Kıbrıs ve Mısır’a yapacağı ziyaretler konusunda Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’a dün bilgi veren Samaras’ın Rum tarafında olacağı süre içerisinde Siyasi Parti Başkanları Konsey toplantısına katılması ve Rum Meclis Genel Kurulu’na hitap etmesi de bekleniyor.