Rum Bakanlar Kurulu’nun, British Gas (BG) şirketinin Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi - MEB” içerisindeki 12’inci parselin ruhsatlarına sahip konsorsiyuma katılımına onay verdiği bildirilirken, bu gelişmeye paralel olarak 12’inci parselde başka bir sondajın yapılmayacağı ileri sürüldü.

Politis gazetesi “Afrodit İçin Daha Çabuk… Başka Sondaj Olmayacak… Lakkotripis Hızlanmasını Bekliyor” başlıklarıyla verdiği haberinde, 12’nci parselde bir sondajın daha yapılması olanaklarının tükendiğini savundu.

12’nci parselin ortakları Noble Energy ve Delek ile yeni ortak İngiliz BG’nin, petrol fiyatlarında devam eden düşüşü göz önünde bulundurarak, 12’inci parseldeki teyit edilmiş Afrodit yatağına odaklanmaya karar verdiklerini iddia eden gazete, 2016 yılı içerisinde BG’nin katılımıyla genişleyen konsorsiyumun, Afrodit yatağının yayıldığı bölge dışında 12’inci parselin tamamını Rum Yönetimi’ne geri vermesi gerekeceğini yazdı.

Gazete ayrıca Rum Yönetimi’nin, doğalgaz arama faaliyetleri için çıkacağı yeni bir ihalede 12’inci parselin kimseye ait olmayan kısmını ilgililere sunabileceğini kaydetti.

Rum hükümetinin, BG’nin konsorsiyuma katılımıyla Afrodit yatağının kalkınma planıyla ilgili Noble ile Delek ile aralarındaki müzakerelerde ortaya çıkan sorun ve anlaşmazlıkların aşılması umudunu taşıdığını da aktaran gazete, son haftalara hali hazırda bazı olumlu gelişmelerin yaşandığında dikkat çekti.

Gazete, BG’nin Mısır’da ortak olduğu Idku doğalgaz sıvılaştırma terminali için Afrodit’ten çıkarılan doğalgazın potansiyel alıcı olma özelliğine sahip olduğuna dikkat çekerek, Rum hükümetinin de buna büyük umut bağladığından söz etti.

Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ise dün yaptığı açıklamalarda, BG’nin Noble ile Delek’in sunduğu kalkınma planı konusunda bilgilendirildiğini ve BG’nin, konsorsiyuma resmen katılımının ardından, kalkınmanın hızlanması ya da altyapı maliyetlerinin düşürülmesiyle ilgili yorum ve önerilerini sunmasının bekleneceğini ifade etti.

BG’nin katılımının çok önemli bir gelişme olduğuna da dikkat çeken Lakkotripis, Afrodit yatağından istifade konusunda konsorsiyumun güçlendiğine vurgu yaptı.

Alithia gazetesi de, Rum Bakanlar Kurulu’nun, dünkü onayıyla BG’nin Noble Energy’nin 12’inci parseldeki hisselerinin yarısı olan yüzde 35’ine sahip olduğunu belirtti.

Buna göre, Noble Energy’nin yüzde 35, BG’nin yüzde 35 ve Delek’in yüzde 30 hisseye sahibi olduğunu aktaran gazete, bu gelişmeyle Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”indeki enerji sahasına büyük bir oyuncunun girdiğini kaydetti.

Gazete, artık sıranın BG’nin başrol oynamasının beklendiği Afrodit’teki doğalgaz için ticari anlaşmanın yapılmasına geldiğini de belirtti.