Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın, Kıbrıs sorununun çözümü olasılıklarıyla ilgili "iyimser" mesajlar verdiği bildirildi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, yurtdışında yaşayan Rumların örgütlü bulunduğu “Kıbrıs Mücadelesi Tüm Dünya Koordinasyon Komitesi”nin (PSEKA) toplantısında konuşma yapan Biden, yurtdışında yaşayan Rumların, 2016 yılı içerisinde çözüm olacağına ve Türkiye’nin, 4 Güven Yaratıcı Önlemi (GYÖ) çözümden önce uygulamaya geçirmesi önerisine dair yaratılan “sahte iyimserlik” konusundaki endişelerinin belirtildiği mektubu okuduğunu söyledi.

Gazete, toplantıya, PSEKA Başkanı Philip Christopher, “Yunanların Koordinasyon Çabası”ndan Eddie ve Mike Manatos, “Kıbrıs-Amerikan Örgütleri Federasyonu” Başkanı Kiriakos Papastilianu, PSEKA Başkan Yardımcısı Panikos Papanikolau, “Yunan-Amerikan Liderliği Konseyi” (HALC) Genel Müdürü Eddie Zemenidis ve “New Jersey Yunan-Amerikan Dernekleri Federasyonu” Başkanı Savvas Tsivikos’un katıldığını yazdı.

Habere göre, PSEKA Başkanı Philip Christopher toplantıda yaptığı konuşmada, Biden’in Kıbrıs sorununun çözümü için gösterdiği şahsi çabanın farkında olduklarını; ancak Türk siyasilerin, çözümün lehinde yaptıkları açıklamaları destekleyen somut deliller göremediklerini iddia etti.

Christopher, Biden’in, görev süresinde geriye kalan 6 aylık sürede, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için çaba göstermeye devam edeceğini ve şartların uygun olduğunu teyit ettiğini söyledi.

HALC Genel Müdürü Eddie Zemenidis ise, Biden ve yakın çalışma arkadaşlarının, Kıbrıs sorununda kalıcı bir çözüm için verdiği taahhüdün takdire şayan olduğunu kaydetti.

Zemenidis ayrıca, ABD Hükümeti’nin, Türkiye’nin Güven Yaratıcı Önlemler şeklindeki somut katkısı olmaksızın, referandumdan olumlu bir sonuç çıkma olasılığını düşük gördüğünü belirtti.

Yurtdışında yaşayan Rumların örgütlü bulunduğu PSEKA, HALC, AHİ, AHEPA ve diğer örgütlerin, kısa süre içerisinde hayata geçirilebilecek ılımlı GYÖ’ler önerdiklerini ifade eden Zemenidis, bu GYÖ’lerin, Rum seçmenleri, çözümün gerçekten olabileceği konusunda teşvik edebileceğini söyledi.

“Kıbrıs-Amerikan Örgütleri Federasyonu” Başkanı Kiriakos Papastilianu da, Biden’ın, adadaki iki liderle olan temasları ışığında, kendilerine, Kıbrıs sorununda bir anlaşmaya varılmasını istedikleri hissiyatını verdiğini ifade etti.

Haberde, 32. PSEKA Toplantısı’nın, Kıbrıs’tan Türk askerinin çekilmesi, Maraş’ın iadesi, KKTC’deki kiliselerdeki ayinlere getirilen kısıtlamaların kaldırılması ve kayıplarla ilgili sürecin hızlandırılmasını içeren 4 GYÖ’nün benimsenmesiyle dün son bulduğu belirtildi.