BD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın, Ankara’ya gerçekleştirdiği ziyaretten 24 saat sonra, Türkiye’ye gidişinden önce de yaptığı gibi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i dün akşam telefonla arayarak ziyareti hakkında bilgilendirdiği haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “Biden’ın Ankara’dan Mesajı… Türkler ABD Başkan Yardımcısına Çözümün Gerekli Olduğunu Anladıklarını Söylediler” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, “elde ettiği bilgilere” dayanarak, Biden’ın Anastasiadis’i, Ankara’da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım ile yaptığı görüşmelerde, Kıbrıs sorununun gündeme geldiği konusunda bilgilendirdiğini iletti.

Biden’ın Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak Ankara’dan ilettiği başlıca mesajın, “Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözülmesi gerektiğini anladığı ve müzakere sürecini desteklediği” şeklinde olduğunu aktaran gazete, Biden’ın Anastasiadis’i “garantiler konusundaki mesajını Türkiye yönetimine ilettiği konusunda bilgilendirdiğini” belirtti.

Biden’ın Erdoğan ve Yıldırım’la gerçekleştirdiği görüşmelerde “Fethullah Gülen konusu” ile Suriye krizinin ele alındığının anlaşıldığını yazan gazete, Kıbrıs sorununa ise yalnızca değinildiği yorumunda bulundu.

Biden-Anastasiadis telefon görüşmesini, Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in twitter hesabı aracılığıyla duyurduğunu yazan gazeteler, bunun hemen akabinde, KKTC Cumhurbaşkanlığı hesabının da, Biden’ın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı da telefonla aradığını duyurduğunu ifade ettiler.

Öte yandan gazete, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in önümüzdeki Salı günü gerçekleştirecekleri görüşme ışığında, “Türk tarafında üzerinde mutabakata varılanlara yönelik bir tartışma başladığını, öte yandan kırmızı çizgilerin geri getirilmesi girişiminde bulunulduğunu” savundu.

GAZETE BAŞLIKLARI

Biden’la ilgili haberler şu başlıklarla aktarıldı:

Alithia: “Biden: Türkiye Kıbrıs Sorununun Çözülmesi Gerektiğinin Farkında”

Haravgi: “Türkiye Kıbrıs Sorununun Çözülmesi Gerektiğinin Farkında… Joe Biden Nikos Anastasiadis ve Mustafa Akıncı ile Telefonda Görüştü”

Politis: “Anastasiadis ve Akıncı İle Konuştu”