Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan dün Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’le görüştü, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le birlikte, Lefkoşa’nın Rum kesiminde BAE büyükelçilik konutunu açtı.

Fileleftheros “BAE Dışişleri Bakanı Doğal Gazla İlgili Deneyimlerimizi Kıbrıs’la Paylaşalım” başlıklı haberinde Şeyh Abdullah’ın Rum Dışişleri Bakanlığı’nda Rum dengiyle gerçekleşen görüşmesinin ardından Kasulidis’le birlikte ortak basın toplantısı düzenlediğini yazdı.

Habere göre Şeyh Abdullah “BAE, doğal gaz alanındaki deneyimlerini Kıbrıs ile paylaşmak arzusundadır. Şirketlerimizden bazılarını, Kıbrıs’taki fırsatları incelemeye teşvik etmek istiyoruz” ifadesini kullandı. BAE’nin, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Kaynakları Federasyonu’na ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, Güney Kıbrıs’ın güneş, rüzgar ve jeotermik eneri alanında da büyük perspektifleri olduğunu söyledi.

Kasulidis ise Limasol Limanı’nın ticari faaliyetlerinin (işletme) “DP World” BAE şirketine verilmesiyle ilgili iki ayrı anlaşma yaptıklarını, hidrokarbonların da, yenilenebilir enerjinin de BAE şirketleriyle işbirliği alanı olduğuna, ilaveten turizm, yatırımlar ve finans hizmetleri konularında da ortak çalışmalar yapılabileceğine işaret etti.

BAE Dışişleri Bakanı’nın dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le de görüştüğünü belirten gazete akşamüzeri de BAE büyükelçilik konutunun (Lefkoşa’nın Rum kesiminde) açılışını Anastasiadis’le birlikte yaptığını yazdı.

Habere göre Anastasiadis, BAE’nin Rum tarafında büyükelçilik açma kararını Güney Kıbrıs-BAE ikili işbirliğini daha da güçlendirmede etkin rol oynayacak bir “dönüm noktası” diye niteledi.

Alithia haberi “Kıbrıs-BAE İlişkileri Güçleniyor… Birleşik Arap Emirlikleri’nin Lefkoşa’daki Büyükelçilik Konutu Dün Açıldı… Başkan Anastasiadis, İlişkilerimizde Yeni Bir Başlığa Damga Vuruyor Dedi” başlığıyla aktardı.

cna_f92be553b83b846b9ba13fa7b4e0a56bd.jpg