Rum siyasi partiler, gerek Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, gerekse Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun garantiler konusundaki açıklamalarına tepki gösterdi.

Alithia gazetesi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun garantiler konusundaki düşüncelerinin, Kıbrıs Rum tarafında, siyasi partilerin tepki göstermesiyle,  yoğun tepkilere ve rahatsızlığa neden olduğunu belirtti.

Habere göre, DİKO, EDEK ve Rum Çevreciler Vatandaşlar İttifakı, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun “Milliyet” gazetesinde yayımlanan röportajında söylediği “garantiler yeniden görüşülebilir” şeklindeki açıklamaları yorumlarken, Ulusal Konsey’in toplanmasını istedi.

DİKO, yaptığı açıklamada, Kıbrıs Rum tarafındaki bazı kişilerin, garantiler konusuna ilişkin Türk “tuzağına düştüğünü” belirtti.

“Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, 41 yıldan beridir kendilerine sağladığı güvenlik garantisini, ne BM, ne NATO, ne de AB’nin sağlamasının mümkün olmadığını” belirten DİKO, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin, Kıbrıs helenizmine güvenlik garantisini sağlamaya çözümden de sonra devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Türk garantilerinin çağ dışı ve tehlikeli bir öngörü olduğunu ve bunun kabul edilmesinin mümkün olmadığını savunan DİKO, en iyi garantinin, yaşayabilir ve işlevsel çözüm olduğunu belirtti.

DİKO ayrıca Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’ten Ulusal Konseyi toplamasını istedi.

EDEK ise yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun çözüm şekline ilişkin olarak Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile aynı vizyonu paylaşmaya devam edip etmediğini kamu oyuna açıklaması için Anastasiadis’e çağrıda bulundu.

Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi, Kıbrıs sorununun çözümünün, herhangi bir durumda Türk garantilerini içermemesi gerektiğini savundu.

Çevreciler ayrıca Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun “Kıbrıs Rumları için tehdit olan garantilerin yeniden görüşülmesinin mümkün olduğu” şeklindeki ifadesine ilişkin olarak “hoşnutsuz bir tespitten” bahsetti.