Sözde “Kithrea (Değirmenlik) Belediyesi ve Kithrea Koordinasyon Komitesi” bildiri yayımlayarak “Çözümden sonra Kıbrıs Rum idaresi altında olacak bölgeye eklenecekler konusunda bölgeci yaklaşılmaması, farklı ve adil kriterler olması gerektiği” görüşünü ortaya koydu.

Alithia’nın “Kithrea (Değirmenlik)... Toprağa Bölgeci Yaklaşıma Hayır” başlıklı haberine göre sözde belediye tarafından yapılan yazılı açıklamada “Kıbrıs Rum idaresi altına girecek bölgelerle ilgili net kriterlere ayırt edici ve adil kriterler dayanmayan uygulamaları kabul etmeyeceğiz” vurgusu yapıldı.

Açıklamada, “Topografya ve özellikle Kıbrıs Rum federal eyaletine katılmak için iade edilecek her toprak yüzdesine olabildiğince çok göçmen dönmesi olanağı”, “kastedilen kriterlere” örnek gösterildi.

Politis haberi “Değirmenlikliler Bölgeciliğe Karşı... İadede ‘Orta’ya Hayır” başlıklı haberinde sözde belediye ve koordinasyon komitesinin, bazı Rum sivil toplum örgütlerinin, çözüm sonrasında Rum idaresi altına girecek bölgelere kendi bölgelerini de ekletme ve bu amaç için uluslararası nüfuz sahibi üçüncü tarafları da devreye sokma çaba ve niyetini belirten açıklamalar üzerine görüş ortaya koyduğunu yazdı.

Fileleftheros da sözde belediyenin açıklamada, “Değirmenlik ve civar köylerden toplam 15 bin kişiyi temsil ettiğine” dikkat çekerek “temsil ettiğimiz binlerce göçmen, en kısa zamanda olmasını istediğimiz nihai düzenlemenin onaylanmasında söz ve rol sahibidir” vurgusu yaptığına dikkat çekti.